ßßß
To świetna, domowej produkcji słodka przekąska. Szybka w przygotowaniu, bardzo smaczna i bez konserwantów oraz cukru. Dodatek herbaty rooibos z truskawką i brzoskwinią nadaje sezamkom owocowego smaku, cytryna natomiast kwaskowatości. Zaletą rooibosa jest brak goryczki charakterystycznej dla innych herbat stąd świetnie komponuje się z sezamem. Słodycz natomiast to zasługa miodu.Do przygotowania sezamków potrzebne będą:50 g sezamu5 g (około 2 łyżeczki) herbaty rooibos, ja wybrałam rooibos z truskawką i brzoskwinią ale może być też inna np waniliowa czy z miodem3-4 łyżki miodu20 g masłasok wyciśnięty z 1/3 cytrynyPodane proporcje wystarczą do przygotowania 12 sztuk sezamków.Przygotowanie5 g herbaty rooibos zaparzamy wrzątkiem (200 ml) i odstawiamy na około 10 minut aby herbata nabrała intensywnego koloru i smaku.Na patelni rozpuszczamy 20 g masła, dodajemy do niego 3-4 łyżki miodu i dokładnie mieszamy aż masło się roztopi. Następnie dodajemy herbatę, sok wyciśnięty z 1/3 cytryny oraz 50 g sezamu. Całość podgrzewamy na średnim ogniu do momentu aż wszystkie płyny odparują i zostanie sam sezam w skarmelizowanym miodzie (gęsta kleista konsystencja). Podczas podgrzewania całość należy często mieszać.Gorącą masę sezamową porcjujemy do foremek. Ja użyłam silikonowych serc do pieczenia muffinek. Są bardzo praktyczne zwłaszcza podczas wyjmowania sezamków.


