Wykonanie
To świetna, domowej produkcji słodka przekąska. Szybka w przygotowaniu, bardzo smaczna i bez konserwantów oraz
cukru. Dodatek
herbaty rooibos z
truskawką i
brzoskwinią nadaje sezamkom
owocowego smaku,
cytryna natomiast kwaskowatości. Zaletą rooibosa jest brak goryczki charakterystycznej dla innych
herbat stąd świetnie komponuje się z
sezamem.
Słodycz natomiast to zasługa
miodu.Do przygotowania
sezamków potrzebne będą:50 g
sezamu5 g (około 2 łyżeczki)
herbaty rooibos, ja wybrałam rooibos z
truskawką i
brzoskwinią ale może być też inna np waniliowa czy z
miodem3-4 łyżki
miodu20 g
masłasok wyciśnięty z 1/3
cytrynyPodane proporcje wystarczą do przygotowania 12 sztuk
sezamków.Przygotowanie5 g
herbaty rooibos zaparzamy wrzątkiem (200 ml) i odstawiamy na około 10 minut aby
herbata nabrała intensywnego koloru i smaku.Na patelni rozpuszczamy 20 g
masła, dodajemy do niego 3-4 łyżki
miodu i dokładnie mieszamy aż
masło się roztopi. Następnie dodajemy
herbatę, sok wyciśnięty z 1/3
cytryny oraz 50 g
sezamu. Całość podgrzewamy na średnim ogniu do momentu aż wszystkie płyny odparują i zostanie sam
sezam w skarmelizowanym miodzie (gęsta kleista konsystencja). Podczas podgrzewania całość należy często mieszać.Gorącą masę
sezamową porcjujemy do foremek. Ja użyłam silikonowych
serc do pieczenia muffinek. Są bardzo praktyczne zwłaszcza podczas wyjmowania
sezamków.