ßßß
Pancakes z mąki dyniowejPancakes z mąki dyniowej to wersja amerykańskich małych placuszków dla bezglutenowców. W dodatku to zdrowsza ich wersja gdyż cukier zastąpił miód, a zwykłą, oczyszczoną mąkę mąka z pestek dyni. Mąkę taką można kupić w zasadzie w każdym sklepie ze zdrową żywnością lub zrobić samemu w domu. Wystarczy dobrze wysuszyć pestki dyni, uprażyć je na suchej patelni i zmiksować. I gotowe. Mąka dyniowa stanowi bogactwo minerałów takich jak magnez, potas, fosfor, mangan, żelazo oraz cynk, a ponadto zawiera związki jak kukurbitacyna (skutecznie zwalczająca pasożytnicze drobnoustroje jelitowe) czy fitosterole o wykazanym działaniu przeciwmiażdżycowym.Więcej o dyni znajdziecie tu http://www.kulinarny-blog.pl/co-w-sobie-kryje-krolowa-jesieni/90 g mąki z pestek dyni90 ml ciepłego mleka30 g roztopionego masła1 łyżka miodu1 jajko1 żółtko1,5 łyżeczki proszku do pieczeniaszczypta soliPodane składniki wystarczą do przygotowanie około 10 małych pancakes.Wykonanie jest bardzo proste.W misce łączymy jajko, 1 żółtko, roztopione masło i miód. Całość dokładnie mieszamy trzepaczką ruzgową.Do miski dodajemy mąkę z pestek dyni połączoną z proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie mieszamy stopniowo dolewając odmierzoną porcję mleka.Placuszki smażymy bez dodatku tłuszczu na patelni do naleśników po około 2 minuty z każdej strony.Pancakes najlepiej smakują z syropem klonowym i szklanką soku pomarańczowego. Polecam!
