ßßß
Faworki – klasyka w tłustoczwartkowym wydaniuFaworki to jedne z tych przysmaków których nie może zabraknąć na stole w tłusty czwartek. Obok pączków są najpopularniejszym przysmakiem królującym w tym dniu. Zapytana o ich dietetyczność odpowiadam, że niestety daleko im do zdrowej żywności. Nasze sumienie natomiast może rozgrzeszyć porcja solidnego wysiłku po ich zjedzeniu (bieganie, szybki chód) lub po prostu zjedzenie kilku sztuk bez cukru pudru, lub zamiana mąki na pełnoziarnistą. Faworki można również upiec w piekarniku dzięki czemu pozbędziemy się nadmiaru tłuszczu i zawartych w nim niekorzystnych dla naszego zdrowia produktów jego spalania.Ciasto na faworki – Składniki400 g mąki pszennej5 żółtek50 g masła4 łyżki kwaśnej śmietany 12%2 łyżki spirytusu lub rumuszczypta soli1 łyżka cukru pudru + cukier puder do posypania faworków2 kostki smalcuPodane proporcje wystarczą do przygotowania około 40 faworków.Ciasto na faworki – PRZEPISW misce łączymy przesianą mąkę z kawałkami masła i rozkruszamy je w dłoniach. Dodajemy ubite z cukrem pudrem i szczyptą soli żółtka, oraz śmietanę i rum. Wyrabiamy do uzyskania ciasta o jednolitej konsystencji.Ciasto wałkujemy, składamy na pół i ubijamy tłuczkiem. Tę czynność powtarzamy kilka razy. Dzięki temu ciasto będzie delikatne.Odkładamy zawinięte w ściereczce na pół godziny.Ciasto dzielimy na 4 części. Każdą z nich wałujemy na placek o grubości 2 mm.Radełkiem wykrawamy prostokąty lub romby z rozcięciem na środku.Koniec prostokąta (romba) przekładamy przez rozcięcie uzyskują w ten sposób faworki.Chrusty smażymy na rozgrzanym tłuszczu (smalec) z obu stron aż nabiorą rumianego koloru. Po usmażeniu faworki rozkładamy na ręczniku papierowym aby odsączyć nadmiar tłuszczu.Serwujemy obficie obsypane cukrem pudrem.








