Wykonanie
Faworki – klasyka w tłustoczwartkowym wydaniu
Faworki – klasyka w tłustoczwartkowym wydaniu
Faworki to jedne z tych przysmaków których nie może zabraknąć na
stole w tłusty czwartek. Obok pączków są najpopularniejszym przysmakiem królującym w tym dniu. Zapytana o ich dietetyczność odpowiadam, że niestety daleko im do zdrowej żywności. Nasze sumienie natomiast może rozgrzeszyć porcja solidnego wysiłku po ich zjedzeniu (bieganie, szybki chód) lub po prostu zjedzenie kilku sztuk bez
cukru pudru, lub zamiana
mąki na pełnoziarnistą.
Faworki można również upiec w piekarniku dzięki
czemu pozbędziemy się nadmiaru tłuszczu i zawartych w nim niekorzystnych dla naszego zdrowia produktów jego spalania.Ciasto na
faworki – Składniki400 g
mąki pszennej5
żółtek50 g
masła4 łyżki kwaśnej
śmietany 12%2 łyżki
spirytusu lub
rumuszczypta
soli1 łyżka
cukru pudru +
cukier puder do posypania
faworków2 kostki
smalcuPodane proporcje wystarczą do przygotowania około 40
faworków.Ciasto na
faworki – PRZEPISW misce łączymy przesianą
mąkę z kawałkami
masła i rozkruszamy je w dłoniach. Dodajemy ubite z
cukrem pudrem i szczyptą
soli żółtka, oraz
śmietanę i
rum. Wyrabiamy do uzyskania ciasta o jednolitej konsystencji.Ciasto wałkujemy, składamy na pół i ubijamy tłuczkiem. Tę czynność powtarzamy kilka
razy. Dzięki temu ciasto będzie delikatne.Odkładamy zawinięte w ściereczce na pół godziny.Ciasto dzielimy na 4 części. Każdą z nich wałujemy na placek o grubości 2 mm.Radełkiem wykrawamy prostokąty lub romby z rozcięciem na środku.Koniec prostokąta (romba) przekładamy przez rozcięcie uzyskują w ten sposób
faworki.Chrusty smażymy na rozgrzanym tłuszczu (
smalec) z obu stron aż nabiorą rumianego koloru. Po usmażeniu
faworki rozkładamy na ręczniku papierowym aby odsączyć nadmiar tłuszczu.Serwujemy obficie obsypane
cukrem pudrem.









