ßßß
Przepis na ciasto parzone na ptysie i eklery z pozoru wydaje się skomplikowany, ale wystarczy raz je zrobić by przekonać się, że to wcale nie takie trudne:)Przy przygotowywaniu tego rodzaju ciasta należy pamiętać aby:dobrze zaparzyć mąkęenergicznie mieszać ciastojajka dodawać do zimnego ciasta na blasze pozostawiać odstępy między wypiekami gdyż ciasto to zwiększa swoją objętość pod wpływem wysokiej temperaturyciasto piec w dobrze rozgrzanym piekarniku – ptysie lubią ciepło:) – w innym przypadku mogą nie wyrosnąćpo upieczeniu pozostawić w piekarniku do całkowitego wyrośnięciaAby nadać aromatu wypiekom połowę porcji masła zastąpiłam olejem kokosowym, który oprócz wysokiej wartości żywieniowej posiada fantastyczny aromat, a dodatkowo odporny jest na działanie wysokich temperaturZASTOSOWANIE KULINARNE CIASTA PARZONEGO:ptysieeklerygroszek ptysiowysłone paluchyspód na karpatkę1 szklanka mleka1 szklanka mąki pszennej50 g masła50 g oleju kokosowego3 jajka1 łyżka miodu (zamiennie cukru pudru)szczypta soliPodane składniki wystarczą do przygotowania około 10 ptysiów lub eklerów.Do rondla wlewamy szklankę mleka, dodajemy 50 g masła i 50 g oleju kokosowego, 1 łyżkę miodu i szczyptę soli. Mleko ze składnikami doprowadzamy do wrzenia, następnie wsypujemy przesianą mąkę i energicznie trzepaczką ruzgową mieszamy, po około minucie rondel zdejmujemy z palnika i nadal mieszamy aż ciasto stanie się błyszczące i będzie odchodzić od trzepaczki i rondla.Odstawiamy do wystygnięcia.Gdy ciasto będzie zimne pojedynczo wbijamy do niego jajka i mieszamy aż ciasto stanie się kleiste i jednolitej konsystencji.Tak przygotowane ciasto parzone wkładamy do rękawa cukierniczego i na wysmarowanej tłuszczem blasze lub pergaminie formujemy ptysie i eklery.Pieczemy około 30 minut w funkcji termoobiegu w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 St. CNależy pamiętać aby nie otwierać piekarnika i nie dotykać ciasta podczas pieczenia gdyż może opaść.Po upieczeniu ciasto zostawiamy w zamkniętym piekarniku do wystygnięcia.




