ßßß Cookit - przepis na CIASTO PARZONE na ptysie i eklery

CIASTO PARZONE na ptysie i eklery

nazwa

Wykonanie

Przepis na ciasto parzone na ptysie i eklery z pozoru wydaje się skomplikowany, ale wystarczy raz je zrobić by przekonać się, że to wcale nie takie trudne:)
Przy przygotowywaniu tego rodzaju ciasta należy pamiętać aby:
dobrze zaparzyć mąkę
energicznie mieszać ciasto
jajka dodawać do zimnego ciasta na blasze pozostawiać odstępy między wypiekami gdyż ciasto to zwiększa swoją objętość pod wpływem wysokiej temperatury
ciasto piec w dobrze rozgrzanym piekarniku – ptysie lubią ciepło:) – w innym przypadku mogą nie wyrosnąć
po upieczeniu pozostawić w piekarniku do całkowitego wyrośnięcia
Aby nadać aromatu wypiekom połowę porcji masła zastąpiłam olejem kokosowym, który oprócz wysokiej wartości żywieniowej posiada fantastyczny aromat, a dodatkowo odporny jest na działanie wysokich temperatur
ZASTOSOWANIE KULINARNE CIASTA PARZONEGO:
ptysie
eklery
groszek ptysiowy
słone paluchy
spód na karpatkę
1 szklanka mleka
1 szklanka mąki pszennej
50 g masła
50 g oleju kokosowego
3 jajka
1 łyżka miodu (zamiennie cukru pudru)
szczypta soli
Podane składniki wystarczą do przygotowania około 10 ptysiów lub eklerów.
Do rondla wlewamy szklankę mleka, dodajemy 50 g masła i 50 g oleju kokosowego, 1 łyżkę miodu i szczyptę soli. Mleko ze składnikami doprowadzamy do wrzenia, następnie wsypujemy przesianą mąkę i energicznie trzepaczką ruzgową mieszamy, po około minucie rondel zdejmujemy z palnika i nadal mieszamy aż ciasto stanie się błyszczące i będzie odchodzić od trzepaczki i rondla.
Odstawiamy do wystygnięcia.
Gdy ciasto będzie zimne pojedynczo wbijamy do niego jajka i mieszamy aż ciasto stanie się kleiste i jednolitej konsystencji.
Tak przygotowane ciasto parzone wkładamy do rękawa cukierniczego i na wysmarowanej tłuszczem blasze lub pergaminie formujemy ptysie i eklery.
Pieczemy około 30 minut w funkcji termoobiegu w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 St. C
Należy pamiętać aby nie otwierać piekarnika i nie dotykać ciasta podczas pieczenia gdyż może opaść.
Po upieczeniu ciasto zostawiamy w zamkniętym piekarniku do wystygnięcia.
Źródło:http://www.kulinarny-blog.pl/ciasto-parzone-ptysie-eklery-przepis