Wykonanie

Przepis na ciasto parzone na ptysie i eklery z pozoru wydaje się skomplikowany, ale wystarczy raz je zrobić by przekonać się, że to wcale nie takie trudne:)Przy przygotowywaniu tego rodzaju ciasta należy pamiętać aby:dobrze zaparzyć
mąkęenergicznie mieszać ciasto
jajka dodawać do zimnego ciasta na blasze pozostawiać odstępy
między wypiekami gdyż ciasto to zwiększa swoją objętość pod wpływem wysokiej temperaturyciasto piec w dobrze rozgrzanym piekarniku – ptysie lubią ciepło:) – w innym przypadku mogą nie wyrosnąćpo upieczeniu pozostawić w piekarniku do całkowitego wyrośnięciaAby nadać aromatu wypiekom połowę porcji
masła zastąpiłam
olejem kokosowym, który oprócz wysokiej wartości żywieniowej posiada fantastyczny aromat, a dodatkowo odporny jest na działanie wysokich temperaturZASTOSOWANIE KULINARNE CIASTA PARZONEGO:ptysieeklery
groszek ptysiowysłone paluchyspód na karpatkę1 szklanka
mleka1 szklanka
mąki pszennej50 g
masła50 g
oleju kokosowego3
jajka1 łyżka
miodu (zamiennie
cukru pudru)szczypta
soliPodane składniki wystarczą do przygotowania około 10 ptysiów lub eklerów.Do rondla wlewamy szklankę
mleka, dodajemy 50 g
masła i 50 g
oleju kokosowego, 1 łyżkę
miodu i szczyptę
soli.
Mleko ze składnikami doprowadzamy do wrzenia, następnie wsypujemy przesianą
mąkę i energicznie trzepaczką ruzgową mieszamy, po około minucie rondel zdejmujemy z palnika i nadal mieszamy aż ciasto stanie się błyszczące i będzie odchodzić od trzepaczki i rondla.Odstawiamy do wystygnięcia.Gdy ciasto będzie zimne pojedynczo wbijamy do niego
jajka i mieszamy aż ciasto stanie się kleiste i jednolitej konsystencji.Tak przygotowane ciasto parzone wkładamy do rękawa cukierniczego i na wysmarowanej tłuszczem blasze lub pergaminie formujemy ptysie i eklery.Pieczemy około 30 minut w funkcji termoobiegu w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 St. CNależy pamiętać aby nie otwierać piekarnika i nie dotykać ciasta podczas pieczenia gdyż może opaść.Po upieczeniu ciasto zostawiamy w zamkniętym piekarniku do wystygnięcia.





