ßßß
CHAŁWA – pochodzenieChałwa należy do jednych z najstarszych słodyczy świata. Najprawdopodobniej przywędrowała do Europy z Indii przez bliski wschód, później Persję, Turcję aż do Grecji. Swój fenomen zawdzięcza połączeniu mas sezamowej z karmelową. Istnieje wiele odmian chałwy, różniących się głównie:rodzajem użytych nasion (w Turcji, Iranie oraz krajach basenu Morza śródziemnomorskiego – sezam, w Rosji i Ukrainie – słonecznik, orzechy czasem także mak)dodatkami (różne olejki aromatyczne oraz bakalie)konsystencją (półpłynna lub krucha)Chałwa dzięki dużej zawartości sezamu oprócz kalorii dostarcza sporej ilości cennych składników odżywczych. Najcenniejsze z nich to kwasy tłuszczowe omega-3 (zawarte w sezamie), witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (A, D, E, K), lecytyna – poprawiająca sprawność umysłową oraz składniki mineralne takie jak wapń, magnez, potas, cynk, fosfor, żelazo. Duża zawartość aminokwasów wpływa na lepsze przyswajanie i wchłanianie składników odżywczych zawartych w sezamie. Ponadto warto dodać, że białko sezamowe składem porównywalne jest do białka jaja kurzego, które stanowi wzorzec dla innych produktów pod względem obecnych w nim aminokwasów. To z kolei stanowi dobrą wiadomość dla wegetarian, którzy nie spożywając produktów zwierzęcych muszą dostarczyć organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych w tym także aminokwasów, by ich organizm mógł prawidłowo funkcjonować.100 g chałwy dostarczy naszemu organizmowi 536 kcal, 9,6 g białka, 54,6 g węglowodanów oraz 31,7 g tłuszczy. Zważywszy jednak na jej dobre dla organizmu właściwości wynikające z użycia do jej produkcji sezamu lub innych ziaren warto czasem sięgnąć po kawałek chałwy lub zastąpić nią o wiele bardziej kaloryczny i mniej wartościowy baton.