Wykonanie
Ostatnio temperatury na zewnątrz znacznie spadły, dlatego postanowiłam przygotować na kolację ciepłą i pożywną wersję mojej ulubionej owsianki. Pieczona owsianka twarogowa z
cynamonowym jabłuszkiem i
żurawiną jest znakomitą propozycją na wieczór, jak i śniadanie. Możecie ją podać swoim ukochanym pociechą tuż przed szkołą. Mały wzór kwiatka z jabłuszka na wierzchu na pewno je zainteresuje. Jedzenie przecież powinno również cieszyć wyglądem. Spróbujcie, bo warto. A tak zdrowy i pożywny posiłek zapewni energię na cały dzień.„Mleko i
przetwory mleczne to ważne elementy w diecie dzieci i młodzieży, ponieważ dostarczają im cenne składniki niezbędne w okresie dorastania. Dlatego wzbogacajmy dietę w
mleczne przetwory."


Składniki:1 szklanka
płatków owsianych błyskawicznych1/2 szklanki
mleka1
jajko klasy M90 g chudego
twarogu2 łyżeczki ulubionego
miodu *1 łyżka
żurawiny1/2 małego
jabłkaszczypta
cynamonuopcjonalnie 1 łyżeczka
brązowego cukru do posypania po wierzchu* jeśli Wy lub Wasze dziecko wolicie słodsze owsianki można dodać więcej
mioduPrzygotowanie:Do miski wlewamy 1/2 szklanki
mleka, dodajemy
miód oraz całe
jajko, mieszamy wszystko dokładnie np. widelcem. Dodajemy
twaróg, znów dokładnie mieszamy.Dodajemy całą szklankę
płatków owsianych błyskawicznych, mieszamy.
Żurawinę siekamy na mniejsze kawałki. Dodajemy do pozostałych składników, mieszamy.Tak przygotowaną masę
serowo-owsiankową przelewamy do foremki do zapiekania (jednej większej lub dwóch mniejszych). Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na środkowy poziom na około 20 minut.
Jabłko tniemy na paseczki. Po 20 minutach pieczenia owsianki wyjmujemy ją na chwilę z piekarnika i układamy na wierzchu paski
jabłka (proponuję utworzyć np. wzór kwiatka). Posypujemy całość szczyptą
cynamonu i wkładamy do piekarnika na 5 minut. Po tym czasie wyjmujemy naszą owsiankę i od razu podajemy.Opcjonalnie zaraz po wyjęciu z piekarnika całość można posypać
brązowym cukrem, który delikatnie stopi się na wierzchu owsianki i nada jej dodatkowej
słodyczy.

Smacznego