ßßß

Składniki:1 szklanka płatków owsianych błyskawicznych1/2 szklanki mleka1 jajko klasy M90 g chudego twarogu2 łyżeczki ulubionego miodu *1 łyżka żurawiny1/2 małego jabłkaszczypta cynamonuopcjonalnie 1 łyżeczka brązowego cukru do posypania po wierzchu* jeśli Wy lub Wasze dziecko wolicie słodsze owsianki można dodać więcej mioduPrzygotowanie:Do miski wlewamy 1/2 szklanki mleka, dodajemy miód oraz całe jajko, mieszamy wszystko dokładnie np. widelcem. Dodajemy twaróg, znów dokładnie mieszamy.Dodajemy całą szklankę płatków owsianych błyskawicznych, mieszamy.Żurawinę siekamy na mniejsze kawałki. Dodajemy do pozostałych składników, mieszamy.Tak przygotowaną masę serowo-owsiankową przelewamy do foremki do zapiekania (jednej większej lub dwóch mniejszych). Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na środkowy poziom na około 20 minut.Jabłko tniemy na paseczki. Po 20 minutach pieczenia owsianki wyjmujemy ją na chwilę z piekarnika i układamy na wierzchu paski jabłka (proponuję utworzyć np. wzór kwiatka). Posypujemy całość szczyptą cynamonu i wkładamy do piekarnika na 5 minut. Po tym czasie wyjmujemy naszą owsiankę i od razu podajemy.Opcjonalnie zaraz po wyjęciu z piekarnika całość można posypać brązowym cukrem, który delikatnie stopi się na wierzchu owsianki i nada jej dodatkowej słodyczy.
Smacznego