ßßß
Mąż narzekał, że czekoladowy budyń jaglany (którego ostatnio Średnie Dziecko domaga się na prawie każde śniadanie) nie jest dobrym śniadaniem, bo zaraz jest po nim głodny, a w ogóle to bardziej deser niż śniadanie. Postanowiłam więc zwykły budyń jaglany (np. jak w tym przepisie) "podrasować" - dodałam ugotowaną ciecierzycę, a innym razem białą fasolę (wzbogacając tym samym o źródło białka) i daktyle. Również wanilia odgrywa tu ważną rolę - bez niej to już nie to samo... ;)Dzieciom bardzo smakowało. Mąż przyznał, że może być :PSkładniki (na 4-5 porcji):1.5 szkl ugotowanej kaszy jaglanej1 szkl ugotowanej ciecierzycy /białej fasoli0.5-1 szkl posiekanych daktyli (w zależności od tego jak bardzo słodki ma być Wasz budyń)2 szkl wody lub mleka roślinnego1 kopiasta łyżka kakao1 kopiasta łyżka karobuszczypta soli morskiejziarenka z 1 laski waniliiDaktyle zagotowałam w wodzie, dodałam kaszę jaglaną. Po zagotowaniu przełożyłam do kielicha blendera. Dodałam pozostałe składniki i zmiksowałam na najwyższych obrotach na gładką masę. Przełożyłam porcje do miseczek.Można polać syropem klonowym do smaku.