Wykonanie

Mąż narzekał, że
czekoladowy budyń jaglany (którego ostatnio Średnie Dziecko domaga się na prawie każde śniadanie) nie jest dobrym śniadaniem, bo zaraz jest po nim głodny, a w ogóle to bardziej deser niż śniadanie. Postanowiłam więc zwykły
budyń jaglany (np. jak w tym przepisie) "podrasować" - dodałam ugotowaną
ciecierzycę, a innym razem
białą fasolę (wzbogacając tym samym o źródło
białka) i
daktyle. Również
wanilia odgrywa tu ważną rolę - bez niej to już nie to samo... ;)Dzieciom bardzo smakowało. Mąż przyznał, że może być :PSkładniki (na 4-5 porcji):1.5 szkl ugotowanej
kaszy jaglanej1 szkl ugotowanej
ciecierzycy /białej
fasoli0.5-1 szkl posiekanych
daktyli (w zależności od tego jak bardzo słodki ma być Wasz
budyń)2 szkl
wody lub
mleka roślinnego1 kopiasta łyżka
kakao1 kopiasta łyżka karobuszczypta
soli morskiejziarenka z 1
laski waniliiDaktyle zagotowałam w wodzie, dodałam
kaszę jaglaną. Po zagotowaniu przełożyłam do kielicha blendera. Dodałam pozostałe składniki i zmiksowałam na najwyższych obrotach na gładką masę. Przełożyłam porcje do miseczek.Można polać
syropem klonowym do smaku.