Wykonanie

Od jakiegoś czasu mojej starszej córce nie "podchodzi"
kasza jaglana. Postanowiłam zrobić z niej nieco inne danie niż tradycyjna jaglanka i tak powstał ten piegowaty
budyń jaglany. Piegi uzyskał dzięki świeżo zmielonemu siemieniu lnianemu :)Składniki (na 4 porcje):1.5 szkl
mleka roślinnego (użyłam owsianego)0.5 szkl
kaszy jaglanej, przepłukanej3-4
daktyle, posiekane2 łyżki
siemienia lnianego, zmielonegoszczypta
soli morskiejsyrop klonowysuszona
morwaMleko zagotowałam, dodałam szczyptę
soli oraz posiekane
daktyle, a następnie
kaszę jaglaną. Gotowałam na małym ogniu przez ok. 20 minut, aż
kasza wchłonęła większość płynu. Zmiksowałam blenderem ręcznym (gdyby
kasza była zbyt gęsta należy do niej dolać odrobinę
mleka by uzyskać ulubioną konsystencję). Dodałam zmielone
siemię lniane.
Budyń przełożyłam do miseczek, polałam
syropem klonowym i posypałam suszoną
morwą.