ßßß
wegańskie, bezglutenowe(ok. 17-18 sztuk)- 100 g oleju kokosowego- 125 g syropu klonowego / syropu z agawy / miodu- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej (ok. 100 g)- 3/4 szklanki mąki amarantusowej, ja używam Amarello (ok. 100 g)- 150 g bezglutenowych płatków owsianych- 1 łyżka mielonego siemienia lnianego- 1 łyżka soku z cytryny- 100 g suszonej żurawiny- 1 łyżka pasty waniliowej / ekstraktu waniliowego- 1 płaska łyżeczka pokrojonych drobno igiełek rozmarynu- szczypta soliW dużej misce, w kąpieli wodnej rozpuszczam olej kokosowy z syropem klonowym, sokiem z cytryny, pastą waniliową i solą. Całość mieszam. Gdy składniki się połączą, dodaję suszoną żurawinę, rozmaryn i ponownie mieszam.W drugiej misce mieszam mąki, płatki owsiane i siemię lniane. Całość wsypuję do masy z żurawiną. Wszystko dokładnie mieszam, by uzyskać zwartą masę.Za pomocą zwilżonej dłoni formuję z ciasta kulki wielkości orzecha włoskiego. Układam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie spłaszczam je, by uzyskać płaskie ciasteczka.Całość wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 10-15 min. Uważam, by ciasteczka się nie przypaliły.Blaszkę z upieczonymi ciasteczkami wyciągam z piekarnika i nie ruszając ich, pozwalam im ostygnąć.Smacznego!