Wykonanie
Pełne
orzechów wegańskie pasty kanapkowe, nieraz ratują nasze pozbawione energii ciała. Te ulubione robimy zazwyczaj z niezwykle zdrowych, lekko słodkich
nerkowców . Dodając do nich
suszone pomidory i
mak, stworzyliśmy ostatnio jedzeniowe cudo. Pastę, która z kromką domowego
chleba na zakwasie stworzyła kanapkę idealną.Niewątpliwie, ekipa tth jest uzależniona od wszelkiego rodzaju past kanapkowych . Past, które idealnie uzupełniają naszą dietę w zdrowe kalorie,
białko i dają energię do dalszej pracy. Każdy z nas jest inny. On bardziej spokojny, opanowany, pracujący głównie umysłowo. Ja jestem jego przeciwieństwo - niepoukładana, wciąż gdzieś biegnąca, kochająca nowe wyzwania i uzależniona od wszelkiego rodzaju aktywności fizycznej. Tylko choroba jest w stanie zatrzymać mnie na kanapie przed telewizorem. Widzicie więc, każdy z nas potrzebuje masy energii - zarówno umysłowej, jak i fizycznej. Tu przychodzą nam z pomocą pasty kanapkowe, które w szybki sposób dostarczają nam t ego, czego potrzebujemy. A potrzebujemy masy zdrowych tłuszczy, które sprawią, że będziemy w stanie trzeźwo myśleć i biec do przodu. Staramy się, aby w naszej lodówce nigdy nie zabrakło choć jednego słoiczka wysokoenergetycznego mazidła, które jest w stanie zamienić zwykłą kanapkę w pełnowartościowy posiłek.Jednym z naszych ulubionych składników, z których robimy pasty kanapkowe są
nerkowce . Stanowią one idealne tło, bazę, z której można stworzyć wszelkiego rodzaju smarowidła. Ja dziś postawiłam na
suszone pomidory, które osobiście uwielbiam. Do tego dodatek czegoś wszystkim znanego, lecz niestety rzadko w kuchni używanego, czyli
maku . Zapewne każdy z Was ma go w domu, jednak zazwyczaj wykorzystuje go jedynie do słodkich wypieków, i to w dodatku na święt a .
Mak w tej paście jest niezastąpiony . Stanowi idealną kropkę "i".

(2 małe słoiczki)- 2 czubate łyżki
maku- 100 g
orzechów nerkowca- 200 g
suszonych pomidorów w
oleju- 1 duże
jabłko (ok. 250 g)- 3/4 pęczka
natki pietruszki- 2 łyżki
soku z cytryny- 1 ząbek
czosnku-
pieprzMak wsypuję na gęste sito i przelewam wrzątkiem.Do malaksera wkładam
nerkowce,
suszone pomidory, obrane i pokrojone w kostkę
jabłko, drobno pokrojoną
natkę pietruszki,
sok z cytryny i obrany ząbek
czosnku. Wszystko blenduję na gładką masę. Gdyby masa była za sucha - dodaję odrobinę
oleju z
pomidorów.Masę przekładam do miski. Dodaję
mak, mieszam. Próbuję i w razie potrzeby doprawiam
pieprzem (
soli już nie trzeba - same
pomidory są dosyć słone).Smacznego!