Wykonanie
Czas
przetworów trwa cały czas, a zima z przyjemnością zajrzymy na półki w spiżarni, by wypróbować to, co zrobiliśmy w lecie. Dzisiaj prezentuje przepis, który dostałam od znajomej. Pomysł na mizerię z
marchewką i
cebulką w zalewie z
koncentratem pomidorowym. Polecam , bo przepis bardzo dobry.



SKŁADNIKI:1 kg.
ogórków1 kg
cebuli1 kg.
marchewkiZalewa:1 szklanka
octu 10%1 szklanka
cukru2
koncentraty pomidorowe po 200 g.
ziele angielskieliść laurowyWYKONANIEWszystko kroimy w oddzielnym naczyniu.
Ogórki tak, jak na mizerię.
Marchewkę ścieramy na małych oczkach na tarce.
Cebule szatkujemy.

Do każdego naczynia wsypujemy 1 łyżkę
soli, mieszamy i odstawiamy na dwie godziny.Po dwóch godzinach warzywa odciskamy i dodajemy do gotującej się do zalewy.Od chwili zagotowania, gotujemy ok. 10 min. lub dłużej tak , by warzywa puściły trochę soku.Nakładamy gorące do wyparzonych słoików i pasteryzujemy 10 min.Po pasteryzacji odwracamy słoiki do góry dnem.


SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.