ßßß
Składniki:(na ok. 8 słoiczków):2 kg ogórków1 kg cebuli5- 6 szt. Marchwi- większeMarynata:1 i ½ szklanki octu1 i ½ cukru3 szklanki wody ( z kranu)ziele angielskie ( 10 ziarenek)liść laurowy ( bobkowy)- 3 sztukisólPrzygotowanie:Ogórki obrać, pokroić w grubsze plastry, cebulę w talarki, marchew zetrzeć na tarce. Wymieszać ogórki z cebulą i dobrze posolić ( 2- 3 łyżki). Zostawić na 10- 12 h. Marchew posolić osobno. Zostawić na 1 h. Wszystko zmieszać razem, odcisnąć dobrze wszystko wrzucić do gotującej marynaty. Gotować 10minut na małym ogniu. Gorące wkładać do słoików i zakręcać. Odstawić do ostudzenia wieczkiem do dołu. Około 8 słoików.