Wykonanie
Każde ciasto ma swój niepowtarzalny smak. Wiąże się to z odpowiednia kompozycja rożnych składników, które wydobywają duszę ciasta. Czasami wdaje się nam ,że połączanie niektórych składników ze sobą, nie pasuje i może wyjdzie coś nie tak. A w rezultacie przekonujemy się, że uzyskaliśmy coś pysznego. Tak też myślałam o połączeniu
maku i
galaretek. Czy to będzie dobre? Spróbujcie sami .Przepis zaczerpnęłam z książki: 120 Przepisów na Święta

Czego potrzebujemy:8 jaj2 szklanki zmielonego
maku30 dag
cukru25 dag
mąki2 i 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia2
galaretki , np. wiśniowa i agrestowa500 ml.
śmietany kremówki10 dag
powideł śliwkowychPrzygotowanie
biszkoptu makowegoBiałka ubić z 20 dag
cukru na sztywna pianę, małymi porcjami dodawać
mak , 2/3
maki i 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia.Dokładnie wymieszać i wlać na blaszkę wyłożoną pergaminem. Piec 25 min w 180 C. po ostudzeniu przekroić na pół i posmarować powidłami.Na jasny
biszkopt utrzeć
żółtka jaj z resztą
cukru, dodać pozostałą
mąkę i proszek wymieszać. Piec na takiej samej blaszce w temp 180 C ok 25 min. Po ostudzeniu przekroić na dwie części.Przygotować kolorowa masę, każdą
galaretkę rozpuścić w 250 ml
wody, odstawić do lodówki. Schłodzoną kremówkę obić na sztywno, podzielić na dwie części i d każdej dodać
galaretkę.Na jasny blat
biszkoptowy posmarować różową masę, przykryć
biszkoptem makowym, masą zielona i resztą jasnego ciasta. Wierz dodatkowo można udekorować jak chcemy , np,
polewą czekoladową.SMACZNEGO