ßßß Cookit - przepis na Szparagi w szynce serrano

Szparagi w szynce serrano

Wykonanie

Kris: Tym razem zajmiemy się niedocenianym w Polsce warzywem – szparagami. Wyróżniamy trzy rodzaje szparagów jadalnych: zielone, białe i fioletowe. Danie jakie Wam dzisiaj proponuję jest przygotowane ze szparagów zielonych, ale równie dobrze możecie użyć białych lub fioletowych. Szparagi charakteryzują się wysoką zawartością potasu i kwasu foliowego. Są bogatym źródłem witaminy K. Zawierają również karoten, witaminy B, B2, B6, witaminę C, a także, wapń, sód, magnez, fosfor, fluor i żelazo. Są więc istną bombą witaminową, a do tego są niskokaloryczne. Mają także działanie bakteriobójcze i zapobiegają powstawaniu chorób nowotworowych. Spożywane regularnie obniżają ryzyko wystąpienia nowotworów i chorób serca. Wpływają pobudzająco i regulująco na układ trawienny. Starożytni Grecy stosowali szparagi jako lek przeciwko schorzeniom wątroby, a Chińczycy wykorzystują obecnie preparaty ze szparagów w leczeniu kaszlu. Dlaczego więc nie doceniamy szparagów? Czas to zmienić! Szparagi w szynce serrano to bardzo dobra przystawka. Według mnie szparagi najlepiej smakują właśnie w tej kompozycji: z szynką, masłem czosnkowym, serem grana padano czyli znanym każdemu parmezanem oraz z pomidorkami cherry lub jak kto woli koktajlowymi.
Na jedną porcję potrzebujemy – Szparagi w szynce serrano
4 szparagi
4 plasterki szynki serrano (ewentualnie szynka parmeńska lub szwarcwaldzka)
łyżkę parmezanu
łyżkę masła czosnkowego
miks sałat – według Waszych upodobań
2 pomidorki cherry (koktajlowe)
1 kromkę chleba tostowego
Co robimy? – Szparagi w szynce serrano
Na początku szparagi musimy obgotować lecz przed tym należy je odpowiednio przygotować. Płuczemy szparagi pod bieżącą wodą. Odcinamy końcówki (około 1/4 długości szparagów), a następnie delikatnie nożem odrywamy zdrewniałe, trójkątne łuski – robimy to wyłącznie na łodydze, łuski na główce szparaga są bardzo miękkie i delikatne więc ich nie odrywamy. Tak przygotowane szparagi wkładamy do gotującej się wody na 3 minuty i odcedzamy. Na desce do krojenia układamy plasterki szynki serrano. Smarujemy je niewielką ilością masła czosnkowego i posypujemy parmezanem. Szparagi zawijamy w szynkę, układamy w naczyniu żaroodpornym lu na metalowej blaszce i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 160 stopni Celsjusza na 8 minut. Na talerzu układamy troszkę sałaty, pomidorki i tosty posmarowane masłem czosnkowym. Na sałacie układamy gotowe szparagi. Życzę smacznego.
Źródło:http://kulinarnepogawedki.pl/szparagi-w-szynce