Wykonanie
Kris: Tym razem zajmiemy się niedocenianym w Polsce warzywem –
szparagami. Wyróżniamy trzy rodzaje
szparagów jadalnych: zielone, białe i fioletowe. Danie jakie Wam dzisiaj proponuję jest przygotowane ze
szparagów zielonych, ale równie dobrze możecie użyć białych lub fioletowych.
Szparagi charakteryzują się wysoką zawartością potasu i kwasu foliowego. Są bogatym źródłem witaminy K. Zawierają również karoten, witaminy B, B2, B6, witaminę C, a także, wapń, sód, magnez, fosfor,
fluor i żelazo. Są więc istną bombą witaminową, a do tego są niskokaloryczne. Mają także działanie bakteriobójcze i zapobiegają powstawaniu chorób nowotworowych. Spożywane regularnie obniżają ryzyko wystąpienia nowotworów i chorób
serca. Wpływają pobudzająco i regulująco na układ trawienny. Starożytni Grecy stosowali
szparagi jako lek przeciwko schorzeniom wątroby, a Chińczycy wykorzystują obecnie preparaty ze
szparagów w leczeniu
kaszlu. Dlaczego więc nie doceniamy szparagów? Czas to zmienić!
Szparagi w
szynce serrano to bardzo dobra przystawka. Według mnie
szparagi najlepiej smakują właśnie w tej kompozycji: z
szynką,
masłem czosnkowym,
serem grana padano czyli znanym każdemu
parmezanem oraz z
pomidorkami cherry lub jak kto woli koktajlowymi.Na jedną porcję potrzebujemy –
Szparagi w
szynce serrano4
szparagi4 plasterki
szynki serrano (ewentualnie
szynka parmeńska lub szwarcwaldzka)łyżkę
parmezanułyżkę
masła czosnkowegomiks sałat – według Waszych upodobań2
pomidorki cherry (koktajlowe)1 kromkę
chleba tostowegoCo robimy? –
Szparagi w
szynce serranoNa początku
szparagi musimy obgotować lecz przed tym należy je odpowiednio przygotować. Płuczemy
szparagi pod bieżącą
wodą. Odcinamy końcówki (około 1/4 długości
szparagów), a następnie delikatnie nożem odrywamy zdrewniałe, trójkątne łuski – robimy to wyłącznie na łodydze, łuski na główce
szparaga są bardzo miękkie i delikatne więc ich nie odrywamy. Tak przygotowane
szparagi wkładamy do gotującej się
wody na 3 minuty i odcedzamy. Na desce do krojenia układamy plasterki
szynki serrano. Smarujemy je niewielką ilością
masła czosnkowego i posypujemy
parmezanem.
Szparagi zawijamy w
szynkę, układamy w naczyniu żaroodpornym lu na metalowej blaszce i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 160 stopni Celsjusza na 8 minut. Na talerzu układamy troszkę
sałaty,
pomidorki i tosty posmarowane
masłem czosnkowym. Na sałacie układamy gotowe
szparagi. Życzę smacznego.