ßßß Cookit - przepis na Buraczki na barszcz wigilijny ( nie kiszone)

Buraczki na barszcz wigilijny ( nie kiszone)

nazwa

Wykonanie

U nas w domu nie kisimy buraków na barszcz Wigilijny, bo zwyczajnie z kiszonych nam nie smakuje, tak jak z tego przepisu. Używam zawsze buraków długich, gdyz są słodsze a poza tym łatwiej je umieścić w słoiku. Do barszczu zużywam zalewę i 1-2 buraki, a reszta trafia do świątecznego chrzanu.
Składniki na 4 litrowe słoiki :
2 kg podłużnych buraczków
4 liście laurowe
8 kuleczek ziela angielskiego
4 goździki (można pominać, ale ja uwielbiam ich aromat)
2 łyżeczki soli
2 łyzeczki
4 łyzki soku z cytryny
1 cebula
2 l wody
Składniki na 4 litrowe słoiki :
2 kg podłużnych buraczków
4 liście laurowe
8 kuleczek ziela angielskiego
4 goździki (można pominać, ale ja uwielbiam ich aromat)
2 łyżeczki soli
4 łyżeczki soku z cytryny
1 cebula
2 l wody
Sposób przygotowania:
Buraczki umyć, osuszyć i obrać obierakiem do warzyw, przełożyć do garnka. Zalać zimną wodą i gotować 1 godzinę. W międzyczasie przygotować 4 litrowe słoiki uprzednio wyparzone. Do każdego wrzucić po kawałeczku cebuli, liściu laurowym, 2 gozdziki, pół łyzeczki soli i pół łyżeczki cukru, oraz po łyżce soku z cytryny ( dzięki dodaniu soku uzyskamy intensywniejszy kolor). Do tak przygotowanych słoików powkładać ciasno buraki i zalać wodą, w której się gotowały. Zakręcić słoiki, wstawić do garnka ( dno wylozyć ściereczką) i gotować od momentu zagotowania przez 5 minut. Wyjać i ustawić naściereczce do góry dnem. Buraczki są idealne na barszcz, sałatkę, czy przystawkę do obiadu. Polecam.
Źródło:http://gosiazwrocka.blogspot.com/2014/12/buraczki-na-barszcz-wigilijny-nie.html