Wykonanie
U nas w domu nie kisimy
buraków na barszcz Wigilijny, bo zwyczajnie z kiszonych nam nie smakuje, tak jak z tego przepisu. Używam zawsze
buraków długich, gdyz są słodsze a poza tym łatwiej je umieścić w słoiku. Do barszczu zużywam zalewę i 1-2
buraki, a reszta trafia do świątecznego
chrzanu.
Składniki na 4 litrowe słoiki :2 kg podłużnych
buraczków4
liście laurowe8 kuleczek
ziela angielskiego4
goździki (można pominać, ale ja uwielbiam ich aromat)2 łyżeczki
soli2 łyzeczki4 łyzki
soku z cytryny1
cebula2 l
wodySkładniki na 4 litrowe słoiki :2 kg podłużnych
buraczków4
liście laurowe8 kuleczek
ziela angielskiego4
goździki (można pominać, ale ja uwielbiam ich aromat)2 łyżeczki
soli4 łyżeczki
soku z cytryny1
cebula2 l
wodySposób przygotowania:
Buraczki umyć, osuszyć i obrać obierakiem do warzyw, przełożyć do garnka. Zalać zimną
wodą i gotować 1 godzinę. W międzyczasie przygotować 4 litrowe słoiki uprzednio wyparzone. Do każdego wrzucić po kawałeczku
cebuli, liściu laurowym, 2
gozdziki, pół łyzeczki
soli i pół łyżeczki
cukru, oraz po łyżce
soku z cytryny ( dzięki dodaniu soku uzyskamy intensywniejszy kolor). Do tak przygotowanych słoików powkładać ciasno
buraki i zalać
wodą, w której się gotowały. Zakręcić słoiki, wstawić do garnka ( dno wylozyć ściereczką) i gotować od momentu zagotowania przez 5 minut. Wyjać i ustawić naściereczce do góry dnem.
Buraczki są idealne na barszcz,
sałatkę, czy przystawkę do obiadu. Polecam.