ßßß
Składniki na 4 litrowe słoiki :2 kg podłużnych buraczków4 liście laurowe8 kuleczek ziela angielskiego4 goździki (można pominać, ale ja uwielbiam ich aromat)2 łyżeczki soli2 łyzeczki4 łyzki soku z cytryny1 cebula2 l wody
Składniki na 4 litrowe słoiki :2 kg podłużnych buraczków4 liście laurowe8 kuleczek ziela angielskiego4 goździki (można pominać, ale ja uwielbiam ich aromat)2 łyżeczki soli4 łyżeczki soku z cytryny1 cebula2 l wodySposób przygotowania:Buraczki umyć, osuszyć i obrać obierakiem do warzyw, przełożyć do garnka. Zalać zimną wodą i gotować 1 godzinę. W międzyczasie przygotować 4 litrowe słoiki uprzednio wyparzone. Do każdego wrzucić po kawałeczku cebuli, liściu laurowym, 2 gozdziki, pół łyzeczki soli i pół łyżeczki cukru, oraz po łyżce soku z cytryny ( dzięki dodaniu soku uzyskamy intensywniejszy kolor). Do tak przygotowanych słoików powkładać ciasno buraki i zalać wodą, w której się gotowały. Zakręcić słoiki, wstawić do garnka ( dno wylozyć ściereczką) i gotować od momentu zagotowania przez 5 minut. Wyjać i ustawić naściereczce do góry dnem. Buraczki są idealne na barszcz, sałatkę, czy przystawkę do obiadu. Polecam.