ßßß Cookit - przepis na Ryba pieczona w całości

Ryba pieczona w całości

nazwa

Wykonanie

Polecam przepis na rybę pieczoną w całości. Jak upiec całą rybę? Najlepiej na grillu albo w piekarniku z funkcją grilla. Wcześniej oczywiście należy rybę potrzymać w marynacie, będzie soczysta i aromatyczna. Ja upiekłam doradę, ma delikatne, smaczne, białe mięso, ale dobry będzie też pstrąg, okoń, dorsz, ... itp. Poniżej podaję prosty przepis na rybę na dwa sposoby - z pieca i z grilla, idealną na piknik, imprezę, przyjęcie w ogrodzie ....
Jeśli organizujesz grilla, pamiętaj o gościach, którzy nie jedzą czerwonego mięsa, są na diecie albo dbają o linię. Dla nich idealnie sprawdzą się wszelkie ryby. Do ryby podaję zwykle na przystawkę także warzywa, cukinię i bakłażana .... A na deser lekkie ciasto z truskawkami ....
Słonecznego weekendu i udanego grillowania!
Sk ł adniki:
1 ca ła wypatroszona dorada /na osob ę
(po ok. 250-300g)
Na marynat ę do ryby :
1 ł y żka soli morskiej
4 ł y ż ki oliwy z oliwek
2 cytryny
świeże zioła - gałązki rozmarynu
Przygotowanie:
Przygotuj ryby: starannie je op ł ucz, osusz. Prze ł ó ż do brytfanki, natrzyj marynatą (oliw ą z solą i sokiem z cytryny). Rozchyl i ś rodek posyp obficie sol ą . Obłóż gałązkami rozmarynu. Przykryj foli ą i odstaw w marynacie na 1-2 godziny. Piekarnik rozgrzej do 250°C. Brytfankę z rybami w staw do gor ą cego piekarnika z funkcją grilla na 30-35 minut. Podawaj prosto z pieca na stó ł .
2. wersja: całe ryby po leżakowaniu w marynacie połóż bezpośrednio na ruszcie i opiekaj z obu stron do ładnego zrumienienia. Ryba w środku musi być dobrze upieczona, nie może być surowa. Podawaj gorące prosto z rusztu, z sałatkami, pieczywem, ... itp.
Źródło:http://amandaricci-butikzprzepisami.blogspot.com/2015/06/ryba-pieczona-w-caosci.html