ßßß Cookit - przepis na Papryka faszerowana

Papryka faszerowana

nazwa

Wykonanie

Papryka faszerowana - przepis na szybki obiad, pyszne wegetariańskie danie z papryki . Sk ł adniki farszu to kwestia smaku, ja zapiekam papryk ę z nadzienie m serowo-ry ż owym . To pomysł na wyśmienitą paprykę. Przepis jest bardzo prosty. Tylko 3 składniki - papryka, ryż jaśminowy i tarty ser . Szybki obiad w 25 minut ....
Sk ładniki (na 3 osoby): 3 ż ó łte papryki
Na farsz: 150 g ry żu jaśminowego, 70 g parmezanu, 2 łyżki oliwy z oliwek, suszone oregano
Przygotuj papryk ę : po umyciu i osuszeniu papierowym r ę cznikiem, odkrój uwa ż nie kapelusz, w taki sposób, ż eby nie uszkodzi ć zielonego ogonka. Nast ę pnie ł y ż k ą delikatnie wydr ąż mi ąż sz (łą cznie z pestkami). Przygotowane w ten sposób papryki posyp w ś rodku szczypt ą soli i odstaw na pó ł godziny. Zamarynowane w soli lepiej si ę upiek ą (b ę d ą bardziej mi ę kkie). Ugotuj ry ż i wymieszaj z pozosta ł ymi sk ł adnikami farszu: oregano, oliw ą oraz ze startym wcze ś niej parmezanem. Papryki nape ł nij farszem serowo-ry ż owym, przykryj kapeluszami z ogonkiem i umie ść w naczyniu ż aroodpornym. Wstaw do gor ą cego piekarnika na 30 minut. Zobacz wi ę cej przepisów na warzywa faszerowane: Cukinia faszerowana kasz ą kuskus oraz pyszne Pomidory faszerowane ricott ą i grzankami
Źródło:http://amandaricci-butikzprzepisami.blogspot.com/2014/08/papryka-faszerowana.html