Wykonanie
Świąteczne pierniczki – bożonarodzeniowa tradycja. Jeśli chcemy
mieć na zbliżające się święta smaczne pierniczki, to czas wziąć się za pieczenie. Z tego przepisu korzystamy od lat, a samymi pierniczkami zajadamy się od świąt Bożego Narodzenia i Wielkanocy :)Składniki:1 kg
mąki1/2 kg
miodu prawdziwego1/4 litra
oleju4
jajka2 łyżki
kakao2 łyżki
masła2 łyżki
sody oczyszczonej25 dag
cukru*
przyprawa do piernika – sprawdźmy na odwrocie
przyprawy na jaką ilość
mąki jest bo (są na 1/2 kg
mąki i na 1 kg
mąki)Sposób przygotowania:
Miód,
kakao,
cukier,
masło oraz
przyprawę do piernika wkładamy do garnka i zagotowujemy, odstawiamy do wystygnięcia.Po ostudzeniu dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto. Następnie z ciasta robimy kulę zafoliować i wstawiamy do lodówki na 1 dzień!!! Po całym dniu wyjmujemy ciasto, rozwałkowujemy je na stolnicy, lekko oprószoną
mąką i wyciskać foremkami pierniki.Pieczemy w 180 stopniach, studzimy i lukrujemy, możemy je ozdobić na różne kolory i wzorki, aby nasze świąteczne pierniczki cieszyły, nie tylko podniebienie, ale i oko :)
Lukier z
surowych białek:
białka z 2 dużych jaj2 łyżki
soku z cytryny2 szklanki przesianego
cukru pudruUbijamy w misce
białka razem z
sokiem z cytryny. Dodajemy po trochu przesiany
cukier puder. Ubijamy tak długo, aż
lukier będzie gładki. Jeśli
lukier jest zbyt gęsty, możemy rozcieńczyć go
sokiem z cytryny.