Wykonanie
Mój budyniowiec powstał ze składników, które akurat miałam pod ręką czyli
budyni,
galaretki,
ciastek i
owoców. Wymyśliłam go sobie w 3 minuty, a samo wykonanie trwało niewiele więcej (nie licząc czasu na stężenie
galaretki).
Na małą blachę (ok. 20x20 cm):
ciastka pepitkimasa budyniowa:2 budynie
śmietankowe3 szklanki
mlekaok. 6 łyżek
cukru2 szklanki zmiksowanych
owoców np.
truskawki,
maliny,
poziomki2 płaski łyżki
żelatyny2
galaretki + dowolne
owoce na wierzch
Ciastka układamy na dnie blachy. W 3/4 szklanki zimnego
mleka rozprowadzamy budynie. Pozostałe
mleko gotujemy ze zmiksowanymi
owocami i
cukrem (ilość
cukru ostatecznie zależy od słodkości użytych
owoców). Gdy masa się zagotuje dodajemy rozmieszany proszek budyniowy i mieszamy do ponownego zagotowania masy. Następnie garnek zdejmujemy z ognia dodajemy
żelatynę i mieszamy przez chwilę w celu jej rozpuszczenia. Masę pozostawiamy do ostudzenia i wylewamy na
ciastka. Na to dowolne
owoce i tężejące, wcześniej przygotowane
galaretki.