Wykonanie
Najsmaczniejsze babeczki przyrządza Cupcake Jemma . Ten przepis znajdziesz tutaj: Cupcake Jemma ! Uwielbiam jej kanał, a wszystkie przepisy zawsze wychodzą. Nie dość, że wyglądają jak dzieła sztuki to zwalają z nóg smakiem. Czasami trzeba się natrudzić, żeby znaleźć składniki, ale warto, bo zawsze zostają i można wykorzystać je w coraz to nowych przepisach.
B abeczki są bardzo słodkie, dlatego zawsze podaję je z
herbatą z dodatkiem cytrynek ETERNO, a do tego przepisu dodałam
Cytrynki z
Miętą . Idealnie orzeźwiają, dobrze działają na brzuszek i przełamują
słodycz kremu. Taka
herbata i takie babeczki = smak doskonały!
Ilość: 12 babeczekCzas przyrządzania: 40 minutTrudność: średnie
Składniki:Ciasto na babeczki85g przesiana
mąka25g
napój słodowy w proszku (takich jak Horlicks, ale ja użyłam
kawy INKA, bo nie mogłam na biegu znaleźć tego składnika)15g k
akao w proszku1/4 łyżeczki
sody oczyszczonejszczypta
soli125g
cukru pudru135g
masła, miękkie2 duże
jaja z wolnego wybiegu1 i 1/2 łyżki
mleka 3,2%1/4 łyżeczki ekstraktu z
wanilii (
waniliowy ekstrakt kupisz w Piotrze i Pawle)2 i 1/2 paczki
ciasteczek Oreo (duże opakowanie - 10 sztuk)
200g
masła, miękkie450g
cukru pudru,przesiany3 łyżki
mleka 3,2%1/4 łyżeczki ekstraktu z
wanilii1/2 paczki
ciastek Oreo, pokruszone!Przyrządzanie:Rozgrzać piekarnik do temperatury 170 st.CPr zesiać wszystkie suche składniki. Wymieszać.Dodać bardzo miękkie
masło. Dodać 2 naprawdę duże
jajka. Zmiksować. Mieszać około 60 sekund na wysokich obrotach.Zmniejszyć obroty, dodać
mleko i ekstrakt
waniliowy. Mieszać przez kolejne 30 sekund.Naszykować 12 papilotek, wsadzić je do foremek. Na dno dodać po całym, jednym
ciasteczku Oreo.Wyłożyć masę na wysokość 3/4 foremki. Nie trzeba wyrównywać ciasta.Wstawić do nagrzanego piekarnika na 22 minut. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do ostudzenia.Krem:Wrzucamy miękkie
masło i mieszamy dobre 5 minut, aż będzie naprawdę puszyste. Dodajemy
cukier puder i mieszamy na gładką masę. Zmniejszamy obroty i dodajemy zimne
mleko. Dolewamy
waniliowy ekstrakt. Na chwilę zwiększamy obroty i po całkowitym mieszaniu wyłączamy mikser.Delikatnie dodajemy rozgniecione
ciasteczka Oreo. Dokładnie mieszamy i krem już gotowy!Nakładamy krem do rękawa cukierniczego (z ozdobną nasadką) i wyciskamy na wystudzone babeczki. Jeśli chcecie ozdobić muffinki dodajcie po
ciastku na wierzch kremu. Ja do tego celu specjalnie kupiłam mini Oreo (niestety w Hiszpanii, a w Polsce jeszcze nie spotkałam) i na każdą babkę dodałam po 3
ciasteczka. Ty możesz dodać jedno duże (jeszcze taka mała podpowiedź, żeby było bardziej miękkie na chwilę zanurz je w
mleku, a jak wolisz chrupiące to układaj
ciastka prosto z opakowania).
Polecam, niebo w gębie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Nie zapomnij w
między czasie przygotować
herbaty, dodaj
cytrynki z
miętą i delektuj się smakiem.Na zdjęciu poniżej widać różnicę pomiędzy dużym Oreo (po lewej stronie z tyłu) a mini
ciasteczkami (na pozostałych babeczkach).
Smacznego!