ßßß Cookit - przepis na Naturalne sposoby barwienia jajek

Naturalne sposoby barwienia jajek

nazwa

Składniki

Wykonanie

Postanowiłam w tym roku wypróbować kilka nowych sposobów na barwienie jajek. Naczytałam się o różnych naturalnych metodach… i w Wielki Piątek zabrałam się do roboty.
Na pierwszy ogień poszła modra kapusta. Posiekałam drobno całą główkę, zagotowałam i w wywarze pomiędzy pokrojonymi liśćmi umieściłam 4 umyte i wyszorowane szczoteczką jajka. Gotowałam 15 minut…więcej niż zwykle, gdyż miałam nadzieję na ciekawy kolor. Niestety jedyną rzeczą, która ufarbowała się od kapusty były moje dłonie:) Tak więc wniosek nasuwa się sam albo ja coś źle zrobiłam…chociaż trudno zrobić coś źle przy tak prostej czynności albo to nie działa- reasumując kapusty nie polecam!!!!
Na drugi ogień poszła kurkuma – efekt był widoczny- jajka wyszły żółtobrązowe, takie jak po barwieniu w łuskach z cebuli- dlatego w przyszłym roku rezygnuję z kurkumy, ograniczę się do cebuli:)Następnie przyszedł czas na eksperyment- szklanka aronii zalana została szklanką wody. Zagotowałam aronię i włożyłam wyszorowane jajka- efekt był bardzo ciekawy. Jajka zabarwiły się na ładny fioletowy kolor, ( co można zobaczyć na zdjęciach)- im dłużej gotowałam, tym kolor stawał się intensywniejszy- kiedy woda nieco odparowała i substancja barwiąca robiła się bardziej gęsta jajka zaczęły nabierać koloru bordowego. Polecam więc aronię- jedyny minus to, że barwnik nie wnika głęboko w skorupki i jajka łatwo się zarysowują, trzeba więc delikatnie się z nimi obchodzić. Na koniec została czarna malwa- zdecydowanie polecam- z tego sposobu korzystam już od trzech lat. Jajka nabierają ciemno brązowego koloru…w ciekawym odcieniu gorzkiej czekolady. Im dłużej gotujemy jajka tym ciemniejsze, aż w pewnym momencie zaczynają przechodzić w grafit…jeśli kwiatów malwy jest dużo można nawet uzyskać jajka o skorupkach tak czarnych jak węgiel:)
Źródło:http://galantyna.pl/2013/04/naturalne-sposoby-barwienia-jajek