Wykonanie
... specjalnie dla mojej najwspanialszej mamy :)
Składniki :Ciasto:220g
mąki1
żółtkoszczypta
soli100g
masła1
cytrynaMasa dyniowa:ok. 800g dyni (polecam hokkaido)250ml
śmietanki 30%2
jajka100g
cukru1 łyżka
cynamonu50 g posiekanych
migdałówWykonanie:Ciasto:Na stolnicę wyłożyć
mąkę,
sól,
żółtko,
masło. Wszystko dokładnie posiekać. Dodać otartą
skórkę z cytryny a następnie wyciśnięty z całej
cytryny sok. Wszystko razem szybko zagnieść. Dobrze jest włożyć ciasto na 2 godziny do lodówki (ale wychodzi też i bez chłodzenia).Rozwałkować i rozłożyć w formie na tartę (średnica ok 26cm). Wtawić na 10 min do lodówki.Następnie wstawić do gorącego piekarnika (180st) i piec 15 minut.Masa:
Dynię pokroić na kawałki i upiec (w przypadku hokkaido wystarczy umyć, pokroić i wyjąć pestki - skórkę zostawić, w pozostałych przypadkach trzeba będzie przed lub po pieczeniu skórkę obrać). (180st, ok 40 minut)
Dynię umieścić w malakserze , dodać
śmietankę,
jajka,
cukier i
cynamon. Całość zmiksować. Przełożyć na podpieczone ciasto, posypać
migdałami i wstawić do piekarnika. Piec w 180st, 45 minut.Można podawać lekko ciepłe - ma swój niepowtarzalny aromat. Ale i na zimno wielokrotnie próbowałam - też smakuje wybornie.
Wydrukuj przepis