Wykonanie
Co jakie czas nastaje nowa
moda.
Moda na bycie fit, na jedzenie
kaszy jaglanej, na jedzenie wszystkiego co eko i bio. Oczywiście tego nie neguję, wręcz przeciwnie- popieram zdrowe jedzenie i zdrowy styl życia, lecz wszystko należy robić z umiarem.
Kaszę jaglaną bardzo polecam, ma sporo krzemu, dzięki któremu będziemy
mieć piękne włosy i mocne paznokcie. Lecz dziś przepis na wykorzystanie innej
kaszy, może nieco zapomnianej.
Kaszę mannę można wykorzystać w wielu potrawach w wariantach na słodko i wytrawnie. Można z niej zrobić m. in
śniadaniowy pudding z
jagodami . Dziś przedstawiam wersje deserową, w postaci ciasta bez pieczenia.Składniki:100 g
herbatników kakaowych1/2 szklanki
kaszy manny1/2 szklanki
cukru1/2 litra
mleka3 łyżki
kakaołyżeczka
cukru z
wanilią100 g
masłagalaretka, np agrestowa lub cytrynowa
śliwkiBlaszkę 20x30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Za spód do ciasta posłużą nam
herbatniki. Wykładamy nimi blaszkę. W garnku zagotowujemy
mleko z
masłem,
cukrem i
cukrem z
wanilią. Mieszamy, żeby
mleko się nie przypaliło. Do gotującego sie
mleka z dodatkami dodajemy wymieszaną
kaszę z
kakao. Gotujemy do zgęstnienia masy. Gorącą
kaszę przelewany na
herbatniki.
Galaretkę rozpuszczamy w 350 ml
wody.
Śliwki kroimy i wykładamy na masę z
kaszy manny. Zalewamy tężejąca
galaretką. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki.Smacznego!Aga