Wykonanie
Jeżeli miałabym wybierać
między schabowym a
ciastkiem to wybieram
schabowego. Dlatego gdy zabrałam się za pieczenie mojej pierwszej rozety drożdżowej, piekłam ją z myślą o mojej przyjaciółce Gabrieli:) Ona jest fanką wszystkich drożdżówek, babeczek i serników. Do nadzienia użyłam najlepszego
dżemu na świecie. A robi go mama Gabrieli :) Nie jest to ciasto w 5 minut, ale warte każdej minuty czekania.

SKŁADNIKI:3 szklanki
mąki4 dag świeżych
drożdży2/3 szklanki
mleka3 łyżki
cukru5 dag
masła2
jajkaopakowanie 16 g
cukru waniliowegoszczypta
solidżem truskawkowy – ale można zastąpić innymmiękki tłuszcz do posmarowania tortownicy
mąka do podsypaniaPRZYGOTOWANIE:Przygotować rozczyn
drożdżowy.
Mleko wymieszać z
drożdżami i łyżką
cukru, następnie dodać
mąkę, wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia.
Mąkę wymieszać z
cukrem waniliowym, pozostałym
cukrem, rozpuszczonym ostudzonym
masłem i wyrośniętym rozczynem. Ciasto dokładnie wyrobić. Przełożyć do miski podsypanej
mąką, przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce aż podwoi objętość. Ciasto podzielić na 7 równych kawałków( ładnie ułożą się w tortownicy). Każdy z kawałków rozwałkować na prostokąt i smarować
dżemem. Złożyć na pół i zwijać w rulony. Formę do pieczenia posmarować miękkim tłuszczem i układać w niej rulony. Piekarnik nagrzać do 180 stopni, piec ok 40 minut. Wierzch upieczonego ciasta można posypać
cukrem pudrem. Smacznego:)