ßßß Cookit - przepis na Drożdżowa rozeta truskawkowa

Drożdżowa rozeta truskawkowa

nazwa

Wykonanie

Jeżeli miałabym wybierać między schabowym a ciastkiem to wybieram schabowego. Dlatego gdy zabrałam się za pieczenie mojej pierwszej rozety drożdżowej, piekłam ją z myślą o mojej przyjaciółce Gabrieli:) Ona jest fanką wszystkich drożdżówek, babeczek i serników. Do nadzienia użyłam najlepszego dżemu na świecie. A robi go mama Gabrieli :) Nie jest to ciasto w 5 minut, ale warte każdej minuty czekania.
SKŁADNIKI:
3 szklanki mąki
4 dag świeżych drożdży
2/3 szklanki mleka
3 łyżki cukru
5 dag masła
2 jajka
opakowanie 16 g cukru waniliowego
szczypta soli
dżem truskawkowy – ale można zastąpić innym
miękki tłuszcz do posmarowania tortownicy
mąka do podsypania
PRZYGOTOWANIE:
Przygotować rozczyn drożdżowy. Mleko wymieszać z drożdżami i łyżką cukru, następnie dodać mąkę, wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia. Mąkę wymieszać z cukrem waniliowym, pozostałym cukrem, rozpuszczonym ostudzonym masłem i wyrośniętym rozczynem. Ciasto dokładnie wyrobić. Przełożyć do miski podsypanej mąką, przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce aż podwoi objętość. Ciasto podzielić na 7 równych kawałków( ładnie ułożą się w tortownicy). Każdy z kawałków rozwałkować na prostokąt i smarować dżemem. Złożyć na pół i zwijać w rulony. Formę do pieczenia posmarować miękkim tłuszczem i układać w niej rulony. Piekarnik nagrzać do 180 stopni, piec ok 40 minut. Wierzch upieczonego ciasta można posypać cukrem pudrem. Smacznego:)
Źródło:http://potravel.pl/2014/02/28/drozdzowa-rozeta-truskawkowa