Wykonanie
Na walentynki przygotowałam
drożdżowe serca z
dżemem truskawkowym. Pasują fantastycznie na śniadanie do kubka
kawy.

Składniki na zaczyn:50g
drożdży3/4 szklanki letniego
mleka1/2 szklanki
mąkiłyżeczka
cukruPrzygotować zaczyn w dużej misce. Odstawić do wyrośnięcia.Składniki na ciasto:1/4 kostki rozpuszczonego
masła2
jajka3 szklanki
mąki1/2 szklanki
cukru1 łyżeczka
cukru waniliowegoszczypta
solidżem truskawkowyWyrobić ciasto z podanych składników i zaczynu. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Podzielić na kulki. Rozwałkować kulkę, posmarować cienko
dżemem, zwinąć w rulonik. Zgiąć na pół. Rozciąć 3/4 ciasta i rozwinąć w kształt
serca. Wyłożyć na blachę i piec w piekarniku ok. 20 minut w 180 stopniach.