ßßß Cookit - przepis na Wątróbka drobiowa z otrębami, jabłkiem i gruszką

Wątróbka drobiowa z otrębami, jabłkiem i gruszką

nazwa

Wykonanie

U mnie w domu wątróbkę jada się często. Ja lubię z cebulką w sosie, Jakub mocno wypieczoną a córa zje każdą :) Z owocami nigdy wcześniej nie próbowałam, dopiero koleżanka zareklamowała ją w takiej wersji. Nie przepadam za mięsem z owocami, ale któregoś pięknego dnia, nakupiłam wątróbki i nie wiedziałam już co z nią zrobić. Miałam wszystkie pozostałe składniki, pomyślałam dlaczego nie? Zrobiłam małą porcję, tak na spróbowanie, a po kilkunastu minutach robiłam kolejną :) Wątróbka nie jest wcale słodka, a sos który wytworzy się podczas smażenia idealnie do niej pasuje. Polecam
SKŁADNIKI:
wątróbka drobiowa 250 g
jabłko 1 szt
gruszka 1 szt
masło 2 łyżki
sól pieprz do smaku
otręby 2 łyżki
PRZYGOTOWANIE:
Wątróbkę dokładnie oczyścić. Przepłukać i osuszyć. Można pokroić na kawałki, ja smażę w całości. Jabłko i gruszkę umyć, pokroić w półksiężyce, wyciąć gniazda nasienne. Na patelni rozpuścić masło, dodać owoce, najpierw jabłka następnie gruszki- gruszki bardzo szybko miękną. Lekko przesmażyć. Ok 1 minuty. Odłożyć na bok. Na pozostałym na patelni maśle, ułożyć wątróbkę, usmażyć z obu stron, u mnie to ok 2 minuty na stronę. Pod koniec posypać solą , pieprzem oraz otrębami. Owoce układać na talerzu, na nich wątróbkę z otrębami. Polać wytworzonym na patelni sosem. Smacznego:)
Źródło:http://potravel.pl/2014/02/11/watrobka-drobiowa-z-otrebami-jablkiem-i-gruszka