Wykonanie
U mnie w domu
wątróbkę jada się często. Ja lubię z
cebulką w sosie, Jakub mocno wypieczoną a córa zje każdą :) Z
owocami nigdy wcześniej nie próbowałam, dopiero koleżanka zareklamowała ją w takiej wersji. Nie przepadam za
mięsem z
owocami, ale któregoś pięknego dnia, nakupiłam
wątróbki i nie wiedziałam już co z nią zrobić. Miałam wszystkie pozostałe składniki, pomyślałam dlaczego nie? Zrobiłam małą porcję, tak na spróbowanie, a po kilkunastu minutach robiłam kolejną :)
Wątróbka nie jest wcale słodka, a sos który wytworzy się podczas smażenia idealnie do niej pasuje. Polecam

SKŁADNIKI:
wątróbka drobiowa 250 g
jabłko 1 szt
gruszka 1 szt
masło 2 łyżki
sól pieprz do smaku
otręby 2 łyżkiPRZYGOTOWANIE:
Wątróbkę dokładnie oczyścić. Przepłukać i osuszyć. Można pokroić na kawałki, ja smażę w całości.
Jabłko i
gruszkę umyć, pokroić w półksiężyce, wyciąć gniazda nasienne. Na patelni rozpuścić
masło, dodać
owoce, najpierw
jabłka następnie
gruszki-
gruszki bardzo szybko miękną. Lekko przesmażyć. Ok 1 minuty. Odłożyć na bok. Na pozostałym na patelni
maśle, ułożyć
wątróbkę, usmażyć z obu stron, u mnie to ok 2 minuty na stronę. Pod koniec posypać
solą ,
pieprzem oraz
otrębami.
Owoce układać na talerzu, na nich
wątróbkę z
otrębami. Polać wytworzonym na patelni sosem. Smacznego:)