Wykonanie
Tyle się ostatnio słyszy o burakach - że zdrowe, że pyszne, że nasze...Napaliłam się na
buraka! Wrypałam całego. Do obiadu, Był pyszny!(choć wygląd jego nie powala)

Składniki:2
burakisólświeżo zmielony
pieprz3 ząbki
czosnkuserek twarogowy śmietankowy ok 350gświeża
bazyliaświeży
szczypiorek - średni pęczekWykonanie:
Buraki myjemy pod bieżącą
wodą i gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości - ok 35 minut. Ugotowane
buraki studzę, obieram i kroję w plastry. Ja pokroiłam je na plastry o długości 0,5 cm, ale stwierdzam iż były nieco za grube, więc Wam polecam pokroić na cieńsze :) Do miseczki przekładam
serek. wyciskam do niego 3 ząbki
czosnku. Dodaję posiekaną
bazylię i
szczypior. Całość
solę i
pieprzę. Nakładam
serek na
buraka - robię przekładaniec. Pomiędzy każdy plasterek
buraka nakładam sporą ilość
serka. Wierzch można dodatkowo opruszyć
szczypiorem. Zamiast wieżyczki można również ułożyć
buraka na płasko - jak caprese. Smacznego!