ßßß
Składnikigarść anyżu gwiazdkowego (50 g)2 laski cynamonu cejlońskiego1 laska wanilii5 ziaren kardamonu4 goździki0 , 5 l wódeczki0,5 szklanki miodu1 szklanka wody
PrzygotowanieLaskę wanilii przekroić na pół, wydrążyć miąższ, ziarenka i wrzucić do słoja. Dosypać anyż gwiazdkowy, goździki, kardamon oraz cynamon rozgnieciony na kawałki tłuczkiem. Wszystko zalać wódeczką. Zakręcić lub dobrze przykryć słój i odstawić w ciemne, chłodne miejsce. Co kilka dni dobrze jest potrząsnąć słojem. Po dwóch lub trzech tygodniach odcedzić przyprawy. W garnku zagotować wodę i wlać do niej miód. Na bardzo małym ogniu podgrzewać miód, aż stworzy z wodą w miarę jednolity płyn. Przestudzić i przecedzić przez gazę lub gęste sito. Można nie przecedzać, ale wtedy nalewka na dnie będzie mętna. Wodę z miodem wystudzić i dodać korzennego alkoholu ze słoja. Wymieszać, zostawić w większym, zakręcanym naczyniu na jeden dzień, a potem rozlać do butelek.