Wykonanie
Suszone pomidory to dla mnie prawdziwy rarytas.;P Postanowiłam w tym roku zrobić je sama. Za cenę mniej więcej 2-3 słoiczków kupionych w sklepie wyszło mi 10 słoiczków domowej produkcji. Opłaca się i wbrew pozorom nie ma przy nich wcale aż tak dużo pracy.Miąższ wydrążony z
pomidorów też można dobrze wykorzystać, w mojej kuchni nic nie ginie.Składniki8kg twardych
pomidorów5 ząbków
czosnkuok 130 gram
sera feta (pół opakowania)2 litry
oleju5 łyżek
octuoregano,
bazylia9-10 słoiczków o pojemności 250 mlSposób przygotowaniaKrok 1
Pomidory umyć i przekroić na połówki, wydrążyć miąższ (można go zgromadzić w oddzielnej miseczce i zrobić sos --> przepis wkrótce). Wydrążone
pomidory rozłożyć na ręczniku papierowym żeby trochę odciekły.Krok 2
Pomidory ułożyć w suszarce do warzyw/grzybów i suszyć... Przez ok 24 godziny. ;) Widziałam w internecie wersje gdzie niby
pomidorom wystarczyły 2 godziny w piekarniku... Sprawdziłam to i szczerze mówiąc - nie wiem jakie to piekarniki, ale w moim nawet 12 godzin nie wystarczyło żeby się ususzyły. ;) Wolę suszarkę, jest cichsza i raczej pobiera mniej prądu.Krok 3Suche
pomidory wkładać do słoiczków, do każdego z nich wrzucić kilka kosteczek
sera feta i plasterków
czosnku. Wlać 1/2 łyżki stołowej
octu. Wsypać
suszone oregano i
bazylię (ilość wg uznania, ja nasypałam całkiem sporo;)).Krok 4Zlać gorącym
olejem (nie wrzącym). Pozakręcać słoiczki, nie wekować.