Wykonanie
            SkładnikiZaczyn50g 
drożdży1,5 łyżeczki 
cukru kryształu1,5 łyżki 
mąki pszennej6 łyżek letniej 
wodyCiasto4,5 szklanki 
mąki pszennej1,5 szklanki 
mąki kukurydzianej1,5 łyżeczki 
soli1 
margaryna3/4 szklanki 
wody (letniej, przegotowanej)3/4 szklanki 
mlekaSposób przygotowaniaKrok 1Przygotować zaczyn z: rozdrobnionych 
drożdży, 
mąki, 
cukru i 
wody. Wszystko dokładnie rozmieszać tak, aby 
drożdże się rozpuściły. Przykryć miskę ściereczką i odstawić do wyrośnięcia (ok. pół godziny).Krok 2Do dużej miski wsypać 
mąkę pszenną i kukurydzianą oraz 
sól i dokładnie wymieszać. Dodać 
miękką margarynę. Rozdrobnić ją w 
mące tak aby uzyskać konsystencję 
kaszy manny. Dodać zaczyn, 
mleko oraz 
wodę i zagnieść. Ciasto ma być elastyczne, ciągnące (ale nie rzadkie!).Krok 3Z ciasta formować kulki wielkości 
mandarynki i układać na blasze. Pozostawić do wyrośnięcia (ok. 20 minut).Posypać po wierzchu 
mąką lub natrzeć rozkłóconym 
jajkiem.Krok 4Piec w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez 20 minut.
