Wykonanie
Surówka z
kapusty kiszonej tania i zdrowa.Dodałam do niej
paprykę,ponieważ została mi jedna i chciałam ją wykorzystać.świetnie się razem z komponuje z
kapustą.Właściwości lecznicze
kapusty znane są od lat Zapobiega szkorbutowi oraz odmrożeniom, wzmacnia system odpornościowy, a okłady z soku pomagają na
bóle reumatyczne i owrzodzenia. To źródło wapnia i potasu, a nade wszystko naturalny antybiotyk regulujący pracę układu trawiennego. Dzięki bakteriom, które podczas fermentacji wytwarzają dodatkowy kwas askorbinowy, ma więcej witaminy C niż surowa. Inny produkt tego procesu – kwas
mlekowy – wspaniale oczyszcza przewód pokarmowy z bakterii gnilnych, za to stwarza idealne warunki do rozmnażania dobroczynnych bakterii jelitowych.Składniki:

dwie porcje:200 g.
kapusty kiszonej1
marchewka1 mała
cebula1/2 strączka
papryki1 łyżka
oleju1 łyżka
ziaren słonecznikaPrzyprawy :
pieprz czarny mielonyWykonanie:
Kapustę opłukać. Wycisnąć nadmiar
wody.Posiekać na desce i wrzucić do miski.
Marchewkę obrać. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Cebule obrać, posiekać w kostkę.
Paprykę umyć wyjąć gniazda nasienne i również pokroić w kostkę. Wszystko dodać do
kapusty. Pokropić
olejem. Posypać
pieprzem. Wymieszać. Uprażyć na suchej patelni
ziarna słonecznika i posypać.Orientacyjny koszt:3 zł.