Wykonanie
Trudno sobie wyobrazić niedzielny obiad bez rolady wołowej.Smaczna, prosta i nieskomplikowana. Bez wydziwień. Podana z kluskami i ” modrą kapustą”. Do tego ”zołza”. Nic tylko palce lizać!Składniki:ok 1/2 kg
mięsa wołowego ( niekoniecznie musi to być wołowe z najwyższej półki. Nadaje się też
antrykot czy
szponder.Jeśli kupimy ładną
mięsną łatę wołową i wykroimy błonę też zrobimy dobre rolady. Warunek jest jeden musi to być ładny
mięsny kawałek, który powiększymy w czasie rozklepywania
mięsa)

1 pętek ok. 0,20 kg.
kiełbasy ( gatunek
kiełbasy nie ma znaczenia. Ja dałam śląską)0,10 kg
wędzonego boczku lub
słoniny1/2 dużej
cebuli1 łyżka
musztardysólWykonanie:Dwa kawałki
mięsa rozklepać tłuczkiem. Każdy posmarować dość grubo
musztardą.
Boczek pokroić w kostkę i rozłożyć na każdym płacie
mięsa.
Kiełbasę pokroić w paski i
cebulę, którą wcześniej należy obrać. Ułożyć na płacie
mięsa. Zwinąć i spiąć
szpilkami do rolad (można zawiązać nicią).

Wkładamy na rozgrzaną patelnię czy do rondla i pieczemy na małym ogniu pod przykryciem. Od czasu do czasu należy podlać
woda by się nie przypaliła. Kiedy rolada będzie już miękka solimy i chwilę jeszcze dusimy. Przed podaniem należy ja wyjąć z rondla a powstały sos w czasie pieczenia zagęścić
mąką.(Czyli wlać do garnuszka nieco
wody. Wsypać ok 1 łyżkę
mąki. Wymieszać. Wlać do sosu i mieszać. Chwilę pogotować. Jeśli będzie zbyt gęsty podlać
wodą. W taki to prosty sposób mamy gotowy sos do klusek).

Uwaga:Jeśli chcemy sprawdzić czy rolada jest miękka wbijamy w nią wykałaczkę lub patyczek do szaszłyków.Solimy dopiero jak
mięso będzie miękkie.Często do środka wkłada się również poza wymienionymi składnikami
ogórek kiszony.Orientacyjny koszt na luty 2015 r.Rolada wołowa do tanich nie należy (ze względu na cenę
mięsa wołowego) , lecz na
stole gości zazwyczaj tylko w niedzielę i dni świąteczne więc warto dla niej stracić głowę i …nieco więcej grosza.Myślę,że w cenie 10 zł udało by się zamknąć całkowity koszt dwóch rolad.