ßßß
Składniki:800 ml. kefiruok. 300 g. mąki pszennej4 łyżki cukru20 g. drożdżyszczypta soli1 jajkosos:4 łyżki cukru kryształu2 jabłka4 łyżki śmietany (dałam kwaśną)Wlać do garnka kefir. Dodać drożdże, sól, cukier, szczyptę soli, wbić całe jajko i dokładnie trzepaczką wymieszać. Następnie dodać mąkę , roztrzepać aby nie było grudek. Ciasto powinno mieć gęstość kwaśnej śmietany Odstawić w ciepłe miejsce by odpoczęło.W tym czasie zabieramy się za zrobienie sosu.Obieramy ze skórki jabłka i kroimy w grubsze plastry.Na suchą patelnie wsypujemy 4 łyżki cukru kryształu i go podgrzewamy aż nabierze złocistego koloru. Kiedy już mamy ładnie zrumieniony cukier dodajemy do niego jabłka mieszamy i dodajemy śmietanę. Szybko i delikatnie mieszamy. Kiedy śmietana połączy się z cukrem odstawić z ognia.Pieczemy racuchy.Pędzelek zamoczyć w oleju i posmarować rozgrzaną patelnię. Wlewać za pomocą małej chochelki porcje ciasta i smażyć. Usmażone racuchy ułożyć na talerzu. Na każdym położyć plastry jabłka i polać przygotowanym sosem.Z podanych składników wyszło mi 14 racuchów.Szacunkowy koszt: ok. 5 zł.