Wykonanie

Składniki:800 ml.
kefiruok. 300 g.
mąki pszennej4 łyżki
cukru20 g.
drożdżyszczypta
soli1
jajkosos:4 łyżki
cukru kryształu2
jabłka4 łyżki
śmietany (dałam kwaśną)Wlać do garnka
kefir. Dodać
drożdże,
sól,
cukier, szczyptę
soli, wbić całe
jajko i dokładnie trzepaczką wymieszać. Następnie dodać
mąkę , roztrzepać aby nie było grudek. Ciasto powinno
mieć gęstość kwaśnej
śmietany Odstawić w ciepłe miejsce by odpoczęło.W tym czasie zabieramy się za zrobienie sosu.Obieramy ze skórki
jabłka i kroimy w grubsze plastry.Na suchą patelnie wsypujemy 4 łyżki
cukru kryształu i go podgrzewamy aż nabierze złocistego koloru. Kiedy już mamy ładnie zrumieniony
cukier dodajemy do niego
jabłka mieszamy i dodajemy
śmietanę. Szybko i delikatnie mieszamy. Kiedy
śmietana połączy się z
cukrem odstawić z ognia.Pieczemy racuchy.Pędzelek zamoczyć w
oleju i posmarować rozgrzaną patelnię. Wlewać za pomocą małej chochelki porcje ciasta i smażyć. Usmażone racuchy ułożyć na talerzu. Na każdym położyć plastry
jabłka i polać przygotowanym sosem.Z podanych składników wyszło mi 14 racuchów.Szacunkowy koszt: ok. 5 zł.