Wykonanie
Kapusta pekińska przywędrowała do nas z Chin W
kapuście pekińskiej jest dużo beta – karotenu. Beta – karoten chroni nasz organizm przed szkodliwymi drobnoustrojami oraz wspomaga prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku. Zawiera ona także przeciwutleniacze i substancje działające przeciw wrzodowo. Działa zarazem przeciwbakteryjnie i przeciw wirusowo. Znajdują się także wartościowe dla naszego organizmu witaminy, takie jak A, B1, B2, C oraz
białko i
sole mineralne. Mikroelementy np. wapń, żelazo, cynk, potas, fosfor, magnez i kwas foliowy.Proponuję zrobić bardzo prostą surówkę z
kapusty pekińskiej zaledwie z kilku składników.
Mandarynki użyłam do dekoracji lecz możemy je pominąć.

Składniki:2 szklanki poszatkowanej
kapusty pekińskiej tj ok.1/4 małej główki
por ok 10 cm.2
ogórki korniszonymusztarda,
olejPrzyprawy:
pieprz,
sólWykonanie:Poszatkować
kapustę, pokroić w kostkę 2
ogórki oraz
pora. Wymieszać razem i posolić. Odstawić a w tym czasie odlać 1/2 szklanki zalewy z
ogórków do małego słoiczka. Dodać łyżeczkę
musztardy i łyżkę dobrego
oleju. Zakręcić słoik i potrząsać nim aż się składniki dobrze ze sobą połączą.Powstałym sosem polać
kapustę, Dodać
pieprzu i wymieszać.Orientacyjny koszt z podanej ilości na styczeń 2015 rok to ok 3 zł. Oczywiście to zależy w jakiej cenie kupimy produkty.