Wykonanie
O tej
porze roku
papryka jest dosyć
droga lecz myślę, że warto w nią zainwestować.Jest bogatym źródłem witaminy C.
Papryka w przeciwieństwie do wielu innych warzyw nie
traci jej w trakcie gotowania, pieczenia czy suszenia.Sos smaczny, prosty w wykonaniu i naprawę tani.Przekonajcie się sami.Składniki:1
papryka zielona1
papryka czerwona1
cebula1 łyżka
mąki pszennejugotowane
mięso wieprzowe,(na którym wcześniej ugotowałam zupę)
Przyprawy:
sól,
papryka słodka i ostra,
pieprz czarny,
lubczyk.Wykonanie:
Cebulę obrać, Pokroić w kostkę.
Paprykę umyć pokroić i wrzucić na rozgrzany
olej razem z
cebulą i kawałkami
mięsa. Mieszać krótką chwilę aż się zeszkli
cebula i zmięknie
papryka. Do małego garnuszka wlać ok. 200 ml.
wody wsypać łyżkę
mąki wymieszać. Wlać do jarzyn. Mieszać by się sos nie zbrylił.Kiedy się zagotuje doprawić do smaku
solą,
papryką słodką i ostrą,
pieprzem i
lubczykiem.Koszt: ok 6 złczy wiesz ,że
papryka do Europy trafiła za sprawą Krzysztofa Kolumba, który przywiózł ją z jednej ze swych zamorskich wypraw.