Wykonanie

Domowy
makaron który sami zrobicie zapewne będzie smaczniejszy niż ten który kupicie w sklepie. Po zjedzeniu
makaronu długo mamy uczucie sytości. A wszystko dzięki
skrobi, której
makaron jest bogatym źródłem. Według dietetyków właśnie węglowodany powinny pokrywać 60 proc. dziennego zapotrzebowania na energię. Chodzi o to, że nasz organizm bardzo wolno trawi
skrobię. Jeśli więc jemy
makaron, łatwiej nam zadbać o sylwetkę. Dietetycy wyjaśniają, że to nie
makaron jest kaloryczny, tylko sosy, z którymi go jadamy. To prawda, że 100 g suchego
makaronu dostarcza aż 330 kcal, ale podczas gotowania wchłania on
wodę i trzykrotnie zwiększa swoją wagę. Tak więc spora porcja – ok. 100 g – to już tylko 110 kalorii!Składniki:2 szklanki
mąki pszennej1
jajko
sól1/3 szklanki ciepłej
wodyPrzyprawy:
kurkuma lub
szafran mielony ewentualnie wyciśnięty sok z
marchwiWykonanie:1. Wysypać na stolnice lub kuchenny blat dwie szklanki
maki.Zrobić dołek i wbić
jajko. Posypać odrobiną
soli. Dodać niewielką ilość
kurkumy lub
szafranu. Jeśli nie mamy tych przypraw w domu dodać soku z potartej
marchewki w celu uzyskania ładnego żółtego koloru
makaronu.

2. Zagniatamy wszystkie składniki stopniowo dolewając niewielką ilość
wody.Ciasto ma być dosyć twarde i plastyczne.3. Uformować kulkę. Przekroić ją na połowę (mniejsze lepiej się wałkuje).4. Posypać blat
mąką i zaczynamy wałkować. Należy starać się by

placek rozwałkować jak najcieńszy podsypując go cały czas
mąką.5. Rozwałkowane placki pozostawić na blacie by nieco się podsuszyły ok. 1/2 godziny (nie jest to konieczne lecz lepiej się kroi
makaron. Jeśli czas nam na to nie pozwala wystarczy obficie posypać
mąką by paski się do siebie nie przyklejały).6. Rozwałkowany placek należy pociąć w paski i ułożyć jeden na drugim.

7. Pokroić. Szerokość pokrojonych paseczków zależy od naszej fantazji i potrzeb.8. Pokrojony
makaron możemy od razu wrzucić na gotującą się posoloną
wodę lub wysuszyć i wykorzystać za jakiś czas.

Należy jednak pamiętać, że musi być dobrze wysuszony inaczej spleśnieje i będzie do wyrzucenia.Uwaga!Pamiętajmy by
makaron gotować al dente.Tak przyrządzony
makaron powinien być jędrny, lekko twardy i stawiać lekki
opór zębom. Zależnie od typu i grubości
makaronu, czas gotowania wynosi od 4 do 8 minut.Orientacyjny koszt na luty 2015 r. ok. 1 , 5 zł.Na podany przepis zużyłam ok 40 dkg.
mąki.