ßßß
Kalarepę umyć. Obrać. Ściąć wierzch i odłożyć na boku ( posłuży do przykrycia jako “czapeczka”).Wydrążyć łyżeczką środki (można wydrążyć je po ugotowaniu całej kalarepki).Wszystko ugotować w osolonej wodzie do miękkości.Przecedzić przez sito. Odsączyć z wody. Odłożyć na bok kalarepę do faszerowania i “czapeczki”. Wydrążony miąższ oraz ugotowaną marchewkę pognieść widelcem. Dodać posiekany koperek i pokrojony drobno ser. Doprawić do smaku.Gotowy farsz nakładać do kalarepy. Przykryć “czapeczkami”. Ułożyć w rondelku. Dodać nieco masła i podlać niewielką ilością wody lub mleka. Przykryć pokrywką i postawić na kilka minut na ogniu aby roztopił się ser w farszu.(Po wyjęciu gotowych kalarepek powstały sos można zagęścić mąką)Przed podaniem posypać czarnym mielonym pieprzem.