Wykonanie
Witam :)Dziś pomyślałam sobie, że mam ochotę na coś lekkiego ale
mięsnego i pierwsze co nasunęło mi się na myśl to
kalafior i
pierś z kurczaka, które gościły dziś w mojej lodówce. Po głębszym zastanowieniu jakby przerobić to danie aby było smaczne i ciekawe wpadłam na pomysł żeby zrobić krem z
kalafiora z dodatkiem gotowanego
kurczaka. Potrawa bardzo prosta i przede wszystkim szybka, w sam raz po powrocie ze szkoły.

Składniki:-
kalafior świeży lub mrożony ( ilość zależy od apetytu :D )-połowa połowy
pierś z kurczaka-
koperek-
vegeta lub kostka warzywna-
sól-
pieprzPrzygotowanie:
Kalafiora wkładamy do gotującej się
wody przyprawionej
vegetą lub kostką ( ilość
przyprawy zależy od uznania). Do drugiego garnka z gotującą się
wodą wkładamy
pierś z kurczaka. Czekamy aż wszystko nam się ugotuje. Następnie przekładamy
kalafiora ugotowanego do miękkości w wysokie naczynie i blendujemy dodając
bulionu (
woda z
przyprawą z ugotowanego
kalafiora ). Ilość
bulionu zależy od tego czy chcemy uzyskać gęsty krem czy rzadszy, osobiście wybrałam pierwszą wersje. Do kremu dodajemy
sól i
pieprz do smaku. Gdy mamy zrobiony już krem zajmijmy się
kurczakiem. Ugotowany kawałek kroimy na dość małe kawałki i wrzucamy do kremu. Całość posypujemy
koperkiem. Możemy również dodać grzanki, o których ja niestety zapomniałam a idealnie do tego pasują.I to cała filozofia tego dania, szybko, prosto i łatwo :).