Wykonanie
Gdy przychodzi dzień, że chodzą za człowiekiem jednocześnie
ryba i
cytryna, to trzeba zakasać rękawy i zrobić coś bardzo prostego, a jednocześnie pysznego:
cytrynową zupę
rybną.Zupa jest dobra zarówno na ciepło jak i na zimno. Aromatyczna, pachnąca, sycąca.

Składniki:1,5 litra
wywaru warzywnego lub
rybnego1 kg
rybysok z 2
cytrynskórka z dwóch
cytryn / część skórki zostawić do posypania zupy200 ml
mleka kokosowego lub
śmietany kremówki 30 lub 36%
sól,
pieprztymianek lub
pietruszkaOpcjonalnie:
ryżDo garnka wlać
wywar, dodajemy
tymianek lub
pietruszkę i chwilę gotujemy. Dodajemy pokrojoną na mniejsze kawałki
rybę i gotujemy 5-10 minut, po czym wlewamy
mleko kokosowe lub
śmietanę kremówkę*,
sok z cytryny i
skórkę z cytryny. Doprawiamy
solą i
pieprzem, gotujmy ok. 5 minut i podajemy.Jeśli zupę chcecie podać z
ryżem -
ryż należy ugotować osobno.Smacznego :)* jeśli dodajecie
śmietany, możecie odjąć jej 2 łyżki i ubić - taką
śmietaną potem ozdobić zupę.
