Wykonanie
Moi znajomi raczej wiedzą, że na spotkanie przychodzę z
ciastem. Zazwyczaj. Cóż, tak już mam, a oni nie protestują raczej ;)Ciasto
bananowe zrobiłam właśnie z okazji spotkania na ploty z koleżankami. Pysznie sycące,
bananowe i karmelowe, pycha!Kiedyś robiłam chlebek
bananowy, na którzy przepis znajdziecie tutaj: KLIK
Składniki:1 puszka
mleka skondensowanego słodzonego3
jajka1,5 łyżeczk
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
cynamonu1 szklanka
maślanki3 duże
banany3 szklanki
mąki pszennej5 łyżek
jagód gojiPuszkę
mleka zalewamy
wodą i gotujemy przez 3 godziny. Studzimy, otwieramy i odstawiamy masę kajmakową do późniejszego wykorzystania.
Jajka ubijamy na białą masę. Cały czas miksując dodajemy 5 łyżek masy kajmakowej,
proszek do pieczenia,
cynamon,
maślankę,
banany rozdrobnione widelcem i
mąkę. Jak uzyskamy jednolitą masę dodajemy
jagody goji i całość jeszcze przez krótką chwilę mieszamy.Przelewamy do okrągłej blachy wysmarowanej
masłem i wysypanej
bułką tartą.Pieczemy 35-40 minut w 180 stopniach do tzw. suchego patyczka.Po upieczeniu i ostudzeniu ciasto smarujemy pozostałym
kajmakiem, posypujemy
chipsami bananowymi i
jagodami goji.Smacznego :)