Wykonanie
Święta, święta i parę cm więcej w biodrach... znacie to?Przy świątecznym zamieszaniu (którego nie lubię) narzuciłam trochę zdrowych, lekkich i wolne (taaaa) posiłków, z
jajkami w roli głównej oczywiście.
Sałatka z
pomidorami,
boczkiem smażonym, prażonym
słonecznikiem i
jajkiem w koszulce jest pyszna i uzależnia - mogłabym ją jeść codziennie! ;)

Składniki:ulubiona sałata/sałaty
oliwa z oliwek - u mnie czosnkowa
pomidorki koktajlowe - ok. 10 sztuk100 g
boczkugarść
ziaren słonecznika1
jajkosól i
pieprz do doprawieniaNa suchej patelni prażymy
słonecznik aż będzie złoty i pachnący.
Boczek kroimy w cienkie paski i podsmażamy na patelni.Do garnka wlewamy
wodę i dodajemy do niej
ocet - około 2 łyżek na litr
wody,
wodę zagotowujemy, po czym zmniejszamy ogień pod garnkiem tak, żeby
woda lekko pyrkała.
Jajko wbijamy do szklanki i mieszając energicznie
wodę w garnku (aż utworzy się wir) delikatnie wlewamy
jajko. Po chwili
białko powinno się ładnie ściąć. Gotujemy około 2-3 minut, wyjmujemy łyżką cedzakową na talerz.
Sałatę rwiemy na mniejsze kawałki i delikatnie polewamy
oliwą. Dodajemy przekrojone na pół
pomidorki koktajlowe. Posypujemy podsmażonym
boczkiem i uprażonymi
ziarnami słonecznika. Na wierzch wykładamy
jajko, solimy i
pieprzymy do smaku.Smacznego :)Tę piękną deskę do krojenia w kratkę, którą widzicie na zdjęciach i znacie już z tego wpisu KLIK, dostałam od sklepu internetowego Rossi.pl

