Wykonanie

Składniki:Ciasto:250 g
mąki (najlepiej krupczatki)50 g
cukru pudru150 g
masła1
żółtko2 łyżki
śmietany 18%Masa czekoladowa:150 g masy kajmakowej powstałej z ugotowanego
mleka skondensowanego lub gotowej masy2 tabliczki
gorzkiej czekoladyDodatkowo:ok. 2 garści
bakaliiMąkę dokładnie wymieszać z
cukrem pudrem. Dodać
żółtko,
śmietanę i pokrojone w kostkę
masło. Wszystkie składniki dokładnie posiekać i zagnieść jednolite, zwarte ciasto. Ciasto owinąć w folię i odłożyć do lodówki na godzinę.Ciasto rozwałkować, uformować prostokąt pozostawiając więcej ciasta na bokach (żeby masa się nie wylała) lub zawinąć doklejając do ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20-25 minut aż ciasto się zarumieni.Masę kajmakową (kupioną gotową w puszce lub uzyskaną poprzez gotowanie
mleka skondensowanego przez ok. 25 godziny) dokładnie mieszamy z rozpuszczoną w kąpieli
wodnej czekoladą. Studzimy i przelewamy na wystudzony wcześniej spód. Zdobimy
bakaliami.Smacznego! :)
