ßßß
Składniki (na 3 blaty):7 białek z dużych jajek1/4 łyżeczki soli400 g cukru pudru1 łyżka mąki ziemniaczanej1/2 łyżeczka octu winnego1/2 łyżeczka soku z cytrynyKrem:300 g śmietany kremówki (30 lub 36%)4 łyżki cukru pudru250 g serka mascarponeDodatkowo:ulubione owoce10 krówek2 łyżki śmietany kremówkiPiekarnik rozgrzać do 120 stopni, bez termoobiegu.Blaszki do pieczenia wyłożyć papierem i narysować na nich 3 okręgi o średnicy 20 - 22 stopni.Białka wbić do miski - trzeba bardzo uważać, aby przy rozbijaniu jajek do miski nie wpadło ani trochę żółtka - jeśli tak się stanie - beza może nie wyjść. Do białek dodać sól i dodając po łyżeczce cukru pudru - cały czas miksować. Beza to wymagające i kapryśne ciasto, trzeba bardzo dokładnie i długo ubijać białka, a jako, ze bezy nie da się przebić, to czasem lepiej ubijać dłużej niż mogłoby się wydawać. Na koniec dodać sok z cytryny i ocet winny oraz łyżkę mąki ziemniaczanej i miksować jeszcze około 5 minut. Ubitą bezę wyłożyć na papier z wyrysowanymi okręgami.Piec przez 30 minut w temperaturze 120 stopni, po czym zmniejszyć temperaturę do 90-100 stopni i w takiej temperaturze piec (w zasadzie suszyć) bezę przez 2,5 godziny.Wyjąć z piekarnika i wysuszyć.Bezy można spokojnie przygotować na dzień przed robieniem ciasta - nie powinno się z nimi nic stać.Masa:Śmietanę ubić z cukrem pudrem. Jako, że beza sama w sobie jest słodka - nie warto dodawać więcej cukru. Jak śmietana będzie dobrze ubita - wmieszać do niej łyżką mascarpone.Na każdą bezę układamy masę i posypujemy ulubionymi owocami. Ja swoją bezę podlałam na koniec masą krówkową. Jako, że gotowanie puszki mleka skondensowanego dla paru łyżek wydało mi się bez sensu - do kuchenki mikrofalowej włożyłam parę krówek z 2 łyżkami kremówki i włączyłam promienie na 3 minuty. Po wyjęciu dokładnie wymieszałam i zostawiłam do przestygnięcia. Polewa powstała więc szybko i sprawnie :)Smacznego :)Koniecznie zajrzyjcie na Ewa Kuchennie na facebooku! :)