Wykonanie
Muszę się na wstępie przyznać - uwielbiam serniki. To w zasadzie jedne z niewielu ciast, które jadam ;)

SkładnikiSpód:ok. 200 g kruchych
ciastek (ja użyłam owsianych
ciastek z
orzechami - postaram się żeby przepis też się kiedyś tu pojawił)70 g
masłaCiastka drobno pokruszyć - ja ostatnio najnormalniej w świecie ścieram je na drobnej tarce. Dodać do nich roztopione i przesłodzone
masło - w ten sposób uzyskamy mokry piasek, którym należy wyłożyć formę.Ja najczęściej wykładam formę papierem do pieczenia na który wykładam te
ciastka, bo dzięki temu łatwiej
potem wyjąć ciasto po upieczeniu.Ciasto:750 g
sera tłustego (3krotnie zmielonego)4
jajka (całe)150 g
cukru1 łyżeczka
aromatu waniliowego2 łyżeczki
cukru waniliowego3-4 łyżki
mąki2 łyżki
mąki ziemniaczanej200 g
jagódWszystkie składniki z wyjątkiem
jagód włożyć do miski i bardzo dokładnie wymieszać. Do masy dodać rozdrobnione blenderem
jagody oraz garść nie zmielonych
jagód i delikatnie wymieszać do całkowitego połączenia wszystkich składników.Tak przygotowane ciasto wylać na spód.Piec 50 minut w temperaturze 180 stopni - wierzch musi być ścięty.Po ostudzeniu w włożyć na parę godzin bądź na noc do lodówki.Smacznego :)Jako, że wyszło mi za dużo masy, postanowiłam część ciasta, już bez
ciastkowego spodu, włożyć do ramekinów. Efekt?
