ßßß
SkładnikiSpód:ok. 200 g kruchych ciastek (ja użyłam owsianych ciastek z orzechami - postaram się żeby przepis też się kiedyś tu pojawił)70 g masłaCiastka drobno pokruszyć - ja ostatnio najnormalniej w świecie ścieram je na drobnej tarce. Dodać do nich roztopione i przesłodzone masło - w ten sposób uzyskamy mokry piasek, którym należy wyłożyć formę.Ja najczęściej wykładam formę papierem do pieczenia na który wykładam te ciastka, bo dzięki temu łatwiej potem wyjąć ciasto po upieczeniu.Ciasto:750 g sera tłustego (3krotnie zmielonego)4 jajka (całe)150 g cukru1 łyżeczka aromatu waniliowego2 łyżeczki cukru waniliowego3-4 łyżki mąki2 łyżki mąki ziemniaczanej200 g jagódWszystkie składniki z wyjątkiem jagód włożyć do miski i bardzo dokładnie wymieszać. Do masy dodać rozdrobnione blenderem jagody oraz garść nie zmielonych jagód i delikatnie wymieszać do całkowitego połączenia wszystkich składników.Tak przygotowane ciasto wylać na spód.Piec 50 minut w temperaturze 180 stopni - wierzch musi być ścięty.Po ostudzeniu w włożyć na parę godzin bądź na noc do lodówki.Smacznego :)Jako, że wyszło mi za dużo masy, postanowiłam część ciasta, już bez ciastkowego spodu, włożyć do ramekinów. Efekt?