ßßß Cookit - przepis na Muffiny orzechowe z jabłkami

Muffiny orzechowe z jabłkami

nazwa

Wykonanie

Większość moich wypieków powstaje pod pływem improwizacji. Tak też było z tymi muffinami. Po prostu chciałam wykorzystać mąkę orzechową, a w misce było sporo jabłek. Zatem wzięłam się do pracy, wybrałam odpowiednie składniki, wymieszałam, upiekłam i gotowe. Muffiny wyszły dość pulchne, mocno orzechowe i nie aż tak "zapychające" dzięki zawartości jabłek. Gdy okazało się, że są smaczne mogłam włożyć je do koszyczka i obdarować nimi przyjaciółkę.
Składniki na 20 sztuk:
1,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
1/2 szklanki mąki orzechowej
1/2 szklanki mąki pszennej typ 500
1/2 szklanki miodu
1/4 szklanki oleju
2 jaja
2 nieduże jabłka
proszek do pieczenia
+mąka orzechowa do posypania muffinek
Jabłka obieramy i kroimy w drobną kosteczkę.
Składniki mokre mieszamy łyżką w jednej misce, a suche w drugiej. Następnie łączymy zawartość obu misek.
Do foremek najpierw wkładamy trochę ciasta na dno, później łyżeczkę jabłek, a na koniec przykrywamy je warstwą ciasta. Na wierzchu posypujemy je niewielką ilością mąki orzechowej.
Muffiny pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180C przez około 25 minut.
Smacznego:)
Dlaczego warto upiec muffiny orzechowe z jabłkami, czyli krótko o wartościach odżywczych i właściwościach kilku składników:
mąka orzechowa jest bogata w witaminę B3, która łagodzi stres, ułatwia zasypianie, zwalcza bóle głowy; ponadto dzięki zawartości potasu utrzymują ciśnienie krwi na właściwym poziomie,
jabłka mają sporo witaminy C, która wspomaga nasz układ odpornościowy, ponadto zawierają dużo błonnika, dzięki któremu pojawia się uczucie sytości.
Źródło:http://kuchniacarrie.blogspot.com/2015/02/muffiny-orzechowe-z-jabkami.html