Wykonanie
Większość moich wypieków powstaje pod pływem improwizacji. Tak też było z tymi muffinami. Po prostu chciałam wykorzystać
mąkę orzechową, a w misce było sporo
jabłek. Zatem wzięłam się do pracy, wybrałam odpowiednie składniki, wymieszałam, upiekłam i gotowe. Muffiny wyszły dość pulchne, mocno
orzechowe i nie aż tak "zapychające" dzięki zawartości
jabłek. Gdy okazało się, że są smaczne mogłam włożyć je do koszyczka i obdarować nimi przyjaciółkę.Składniki na 20 sztuk:1,5 szklanki
mąki pszennej pełnoziarnistej1/2 szklanki
mąki orzechowej1/2 szklanki
mąki pszennej typ 5001/2 szklanki
miodu1/4 szklanki
oleju2
jaja2 nieduże
jabłkaproszek do pieczenia+mąka orzechowa do posypania muffinek
Jabłka obieramy i kroimy w drobną kosteczkę.Składniki mokre mieszamy łyżką w jednej misce, a suche w drugiej. Następnie łączymy zawartość obu misek.Do foremek najpierw wkładamy trochę ciasta na dno, później łyżeczkę
jabłek, a na koniec przykrywamy je warstwą ciasta. Na wierzchu posypujemy je niewielką ilością
mąki orzechowej.Muffiny pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180C przez około 25 minut.Smacznego:)Dlaczego warto upiec muffiny
orzechowe z
jabłkami, czyli krótko o wartościach odżywczych i właściwościach kilku składników:
mąka orzechowa jest bogata w witaminę B3, która łagodzi stres, ułatwia zasypianie, zwalcza
bóle głowy; ponadto dzięki zawartości potasu utrzymują ciśnienie
krwi na właściwym poziomie,
jabłka mają sporo witaminy C, która wspomaga nasz układ odpornościowy, ponadto zawierają dużo błonnika, dzięki któremu pojawia się uczucie sytości.