Wykonanie
Myślę, że patrząc na moje przepisy łatwo jest zauważyć, że jestem fanką naleśników. Staram się za każdym razem przygotowywać je z innej
mąki, w inny sposób. Po prostu jest to moje ulubione danie i nie chcę, żeby mi się znudziło;)Dzisiaj przygotowałam
waniliowe naleśniki żytnie. Są one proste w przygotowaniu, wychodzą elastyczne i w dodatku nie ma żadnych problemów przy odwracaniu. Po prostu naleśniki marzeń;)Swoją porcję zjadłam z
serkiem wiejskim z
bananem oraz
truskawkami.Składniki na 9 sztuk:1,5 szklanki
mąki żytniej2 szklanki
mleka1/2 szklanki
wody gazowanej2
jajkałyżka
cukru waniliowegoPrzygotowanie naleśniczków jest bardzo proste-
mąkę przesiewamy, wbijamy
jajka, wlewamy
mleko i
wodę i dodajemy
cukier waniliowy. Ciasto miksujemy aż do uzyskania gładkiej masy.Naleśniki smażymy na dobrze rozgrzanej patelni. Przed pierwszym warto natłuścić patelnię.Smacznego;)Dlaczego warto przygotować naleśniki żytnie, czyli krótko o wartościach odżywczych i właściwościach kilku składników:
mąka żytnia pełnoziarnista jest bogata w witaminy z grupy B, błonnik, fosfor, żelazo i wapń,
jajka zawierają witaminy A, D, E, K, B2 i B12, ponadto jest świetnym źródłem wapnia, żelaza, fosforu, potasu i magnezu.