Wykonanie
Od kilku dni miałam ogromną ochotę na jakąś
sałatkę. Tak więc dzisiaj powstała bardzo prosta i szybka w przygotowaniu
sałatka z
indyka i kilku warzyw. Dzięki temu, że dodałam do niej
pora i pasteryzowane
cebulki ze słoiczka nabrała wyrazistego smaku.Była to w 100% improwizacja. Po prostu wybrałam ze spiżarki kilka składników, na które miałam ochotę i do siebie pasowały. Jednak efekt końcowy przerósł moje najśmielsze oczekiwania. Jestem przekonana, o tym, że jeszcze nie raz wykorzystam ten pomysł. Zachęcam również was do próbowania.Składniki na miskę sałatki:dwie piersi z
indykasól,
pieprz,
papryka ostra,
kurkumapół puszki
fasoli czerwonejpół puszki
kukurydzy2/3 słoiczka
cebulek pasteryzowanychjeden średni
por200g gęstego
jogurtu naturalnego wymieszanego z
solą i
pieprzemMięso z indyka myjemy, oczyszczamy i kroimy w drobną kosteczkę. Następnie je przyprawiamy smażymy na patelni, niedużej ilości rozgrzanego
oleju.
Pora myjemy i kroimy w cienkie paski.Gdy
mięso ostygnie mieszamy je dokładnie z resztą składników. Dodajemy
jogurt naturalny i ponownie mieszamy.
Sałatkę przed podaniem warto wstawić do lodówki, aby nabrała odpowiedniego smaku.Smacznego:)Dlaczego warto przygotować pikantną
sałatkę z
indyka, czyli krótko o wartościach odżywczych i właściwościach kilku składników:
por jest kopalnią
soli mineralnych- wapnia, fosforu, potasu, żelaza i
sodu oraz witamin- C, A, E, PP i B1, B2; ponadto ma właściwości chroniące przed chorobami
serca,
mięso z indyka jest bogate w
białko, zawiera również witaminy z grupy B; ponadto dobrze wpływa na układ nerwowy i mięśniowy.