Wykonanie
Po dość długim czasie, kiedy to
pieczarki leżały w lodówce, postanowiłam, że przygotuję je w piekarniku jako przekąskę. Część z nich podałam ze
szpinakiem,
szynką i
serem, a resztę z kolorową
papryką,
szynką i
serem. Pomysł okazał się być trafiony.
Pieczarki smakowały, a moja siostra porównała je do pizzy bez ciasta;)Składniki na przekąskę dla 3 osób:15 kapeluszy
pieczarek5 kostek
mrożonego szpinaku (oczywiście w sezonie można zastąpić świeżym)kilka plastrów
szynki dobrej jakościkawałek
papryki żółtej i czerwonej3-4 łyżki
kukurydzy z puszki
starty ser żółty
sól,
pieprz,
tymianekząbek
czosnkułyżeczka
masłaPieczarki oczyszczamy i dokładnie myjemy. Następnie przyprawiamy je
solą,
pieprzem i
tymiankiem. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Szpinak rozmrażamy na patelni, dodajemy
sól,
pieprz, rozgnieciony ząbek
czosnku,
masło i mieszamy.
Paprykę i
szynkę kroimy w drobna kosteczkę.
Pieczarki faszerujemy, część
szpinakiem,
szynką i
serem, a resztę
papryką,
kukurydzą,
szynką i
serem.Pieczemy je w piekarniku nagrzanym do 180C przez około 20 minut.Smacznego;)Dlaczego warto przygotować
pieczarki faszerowane, czyli krótko o wartościach odżywczych i właściwościach kilku składników:
pieczarki są źródłem potasu, selenu i miedzi, witamin A, E, D oraz wartościowego
białka,
szpinak znany jest z zawartości sporej ilości żelaza oraz licznych witamin- C, E, K oraz części grupy B, ponadto zawiera składniki, które zmniejszają ryzyko zapadnięcia na choroby nowotworowe,
papryka jest bogata w witaminę C, potas i wapń; ponadto substancje pochodzące z
papryki poprawiają działanie układu odpornościowego.