Wykonanie

Jakoś ostatnio prawie nic nie piekę, nie mam ani czasu, ani ochoty na stanie przy gorącym piekarniku. I wcale mi się nie chce jeść ciast w takie upały. Też tak macie? Jedyne, co chętnie bym zjadła, to sernik na zimno.Ale ostatnio był taki chłodniejszy wieczór i tak mnie naszło na te babeczki. Upiekłam je jeszcze w wersji czekoladowej, więc wkrótce pojawi się jeszcze jeden przepis ;) Będą też pewnie proste sałatki, bo właśnie je jem ostatnio najczęściej.12 standardowych muffinekSkładniki suche:- 2 niepełne szklanki
mąki- 1 torebka (35 gramów) budyniu o smaku
waniliowym- 3/4 szklanki
cukru- 1 łyżeczka
proszku do pieczeniaSkładniki mokre:- 1
jajko- 1/2 szklanki
oleju (używam rzepakowego)- 1/2 szklanki
jogurtu greckiego- 1/2 szklanki
mleka- opcjonalnie: łyżka domowego
aromatu waniliowegoDodatkowo:- 2 niepełne szklanki
czereśni (przekrojonych na pół i pozbawionych pestek)Przygotowanie:1. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. W osobnych miskach wymieszaj składniki suche i mokre.2. Wsyp składniki suche do mokrych i szybko wymieszaj łyżką.3. Dodajemy
czereśnie i również krótko wymieszaj, tylko żeby je rozprowadzić równomiernie.4. Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz ok. 20 minut. Wbij patyczek i sprawdź czy po wyjęciu nie jest obklejony
ciastem.