Wykonanie
Właściwie to miałam z okazji weekendu wrzucić przepis na ciasto, ale niestety klątwa
drożdżowych wypieków wciąż mnie prześladuje. Wydawałoby się, że nic prostszego niż ciasto z automatu, wrzucić składniki, a resztę robi maszyna... a tu spektakularny zakalec :) Jak zwykle :)W zamian mam przepis na pyszny, orzeźwiający deser -
owocowy mus z
jogurtem. Świetnie odegra rolę podwieczorku.
Banan jest sycący,
limonka dodaje świeżości, a
kiwi to pokaźna dawka witamin i teraz, kiedy są smaczne, warto zjadać jedno dziennie.Jest to też zdrowsza alternatywa dla
owocowych jogurtów z
syropem glukozowo-fruktozowym :)Składniki (2 porcje):- 1
banan- 2
kiwi- sok wyciśnięty z 1/2
limonki- 4 kopiaste łyżki
jogurtu naturalnego*- 2 łyżeczki posiekanych
orzechów włoskich- opcjonalnie:
cukier puder,
miód lub inne "słodzidło" do smaku* w wersji mniej dietetycznej: 50 ml
śmietanki 30% ubitej z
cukrem pudrem do smakuPrzygotowanie:1.
Owoce obierz i pokrój na kawałki, wrzuć do blendera, dodaj
sok z limonki i zmiksuj (krótko, tylko aż składniki się dobrze połączą). Przełóż do przezroczystych szklanek lub kieliszków.2.
Jogurt dosłodź, jeśli masz ochotę (ja użyłam 1 łyżeczki
cukru pudru), wymieszaj porządnie i wyłóż na
mus owocowy.3. Posyp całość
orzechami. Podawaj od razu lub po schłodzeniu.Ja przed zjedzeniem deser sobie wymieszałam ;) Możesz też dodać więcej
orzechów, bo świetnie z nimi smakuje .
